Van mire nézni

2024.02.01. 12:47

Karrierépítési lehetőségeket teremtenek a debreceni fiatalok számára - fotókkal

A Debreceni Szakképzési Centrum Beregszászi Pál Technikum és Kollégium tanulóinak vázolta fel február elsején, csütörtökön Barcsa Lajos alpolgármester a város nyújtotta karrierépítési lehetőségeket.

Gubányi Patrik

A Beregszászi tanulóinak tartottak előadást

Forrás: Molnár Péter

A Debreceni Szakképzési Centrum Beregszászi Pál Technikum és Kollégium karrierhetet szervezett a diákjainak azért, hogy különböző előadások formájában megismerhessék a város adta lehetőségeket mind karrier, mind pedig élhetőség szempontjából. Ennek keretében csütörtökön Barcsa Lajos alpolgármester látogatta meg az intézmény tanulóit, és felvázolta a debreceni fejlesztések eredményeit, az ezeknek köszönhető munkalehetőségeket, valamint szót ejtett a fiataloknak kedvező bérlakásprogram terveiről is.

debrecen, iskola, oktatás, karrier, barcsa lajos
Barcsa Lajos alpolgármester látogatta meg az intézmény tanulóit
Forrás: Molnár Péter

– Amikor a '90-es években valaki végzett az iskolai tanulmányaival Debrecenben, akkor még sok diáktársunk elhagyta a várost, mert nem volt megfelelő számú munkalehetőség. Emiatt a 2010-es évek közepén azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy minél több munkahelyet hozzunk létre, és olyan modern körülményeket alakítsunk ki, ami vonzóvá teszi a cívisvárost mindenki számára. 

Ezért 2014 és 2020 között a gazdaságfejlesztés volt a fókuszban, ehhez pedig új ipari parkokat kellett létrehozni, melyek területét megtízszereztük ez idő alatt. A fejlesztéseknek hála mintegy 18 ezer embernek kínáltunk munkalehetőséget, melyből eddig hatezer lett betöltve

– ismertette az alpolgármester.

Kiemelte: az autóiparon kívül a gyógyszeripar és egyéb szolgáltató szektorok is erősen jelen vannak Debrecenben, ami azt eredményezi, hogy mára nem a fiatalok küzdenek a munkáltatóért, hanem a munkáltatók a munkavállalókért.  

Hozzátette, hogy a vadonatúj cégek több mint 21 ezer munkahelyet teremtenek 2030-ig.

 

debrecen, iskola, oktatás, karrier, barcsa lajos
Forrás: Molnár Péter

Vonzóvá és élhetővé varázsolták Debrecent

– Természetesen azon is dolgozunk, hogy a fiatalok szeressenek Debrecenben élni, amihez jó minőségű zöldfelületek és kikapcsolódásra alkalmas helyek szükségesek. Azt szeretnénk, hogy a helyi kultúra, a zöld környezet, valamint az élhetőség központja legyen a város a régióban. Emiatt komoly környezettudatos projektekbe kezdtünk: a repülőtér szomszédságában építettünk egy ötvenkét hektáros napelemparkot, a továbbiakban pedig tervezünk negyven hektáros területen elhelyezkedő magánparkokat létrehozni.

Továbbá egy nagyon komoly projekt keretében elkészülhetett a Civaqua-program első üteme, melynek köszönhetően már Debrecenbe is elér a Tisza vize. A Civaqua immár tény és valóság, ezért nyugodtan mondhatjuk, hogy Debrecen nemcsak lokális, hanem regionális szinten is sokat tett és tesz a jövőben is a környezet megóvásáért, a fenntarthatóságért

– hangsúlyozta Barcsa Lajos.

Az alpolgármester az előadásában kitért arra is, hogy a sok munkahely miatt egyre többen szeretnének a városban élni, ami azt eredményezi, hogy az ingatlanárak szignifikánsan emelkednek. Emiatt bérlakásprogramot tervez a városvezetés megteremteni azon fiataloknak, akik debreceni lakhellyel rendelkeznek. Mint azt hozzáfűzte, több cégvezetővel tárgyalt a témában, így bízik benne, hogy hamarosan elindulhat ez a projekt is.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában