Helyi gazdaság

2024.01.31. 19:06

Új központot nyitott Debrecenben a Prohuman – fotókkal

A debreceni munkahelyek páratlan tárháza várja a fiatalokat.

Bekecs Sándor

A központ ünnepélyes megnyitóját szerdán tartották

Forrás: Czinege Melinda

Új debreceni központját nyitotta meg január 31-én a Prohuman. A HR-szolgáltató a régióban zajló nagyberuházásokkal együtt járó és egyre növekvő HR-igények még teljesebb és hatékonyabb kiszolgálását várja a kapacitásnöveléssel is járó fejlesztéstől. 

– Debrecen különleges helyet foglal el a szívünkben. Az itt élőknek mindig is Debrecen volt a világ közepe. A cívisváros, amely nyakassága mellett vállalkozó szelleméről, többre vágyó tevékeny polgárairól messze híres – méltatott köszöntője elején Zakor Sándor, a Prohuman Zrt. igazgatóságának elnöke. Elmondta, kétszeres ünnepet tartanak idén: cégük 20 éves lesz, s több mint 10 éve működik debreceni irodájuk, amely most kibővült és méltó helyet kapott a városban.

2013-ban nyitottuk meg az első irodánkat a városban, de az első debreceni cégeknek már több mint 20 éve szolgáltatunk. Itt voltunk jóval a kiemelt nagyberuházások megjelenése előtt. Itt vagyunk ma. Itt leszünk a későbbiekben is, egyre nagyobb intenzitással, ügyfeleink szolgálatában

– fogalmazott az elnök. Hozzátette, Magyarország 100 éve nem látott olyan mértékű gazdaság- és térségfejlesztést, amely Debrecenben és a kelet-magyarországi nagyrégióban elindult.

CM20240131_Prohuman (4)
Zakor Sándor, a Prohuman Zrt. igazgatóságának elnöke
Forrás: Czinege Melinda

Mintegy 5 ezer milliárd forintnyi befektetés érkezett Debrecenbe

Papp László polgármester kijelentette, mindent megtesz a város azért, hogy a debreceni munkaerőpiac, valamint a Debrecenben és a régióban élők számára elérhető és használható előnyöket biztosítson. – Nap mint nap látjuk azokat a nagy fejlesztéseket, üzemeket, gyárakat, munkahelyteremtő beruházásokat, amelyek folyamatosan növekednek, elérhetővé válnak.

Történelmi időszak ez Debrecen életében, hiszen 12 és fél milliárd euró, azaz közel 5 ezer milliárd forint működőtőke érkezett Debrecenbe, amely 18 ezer új munkahelyet jelent, melyből 6500 már be is telt. Van bőven terep arra, hogy a Prohuman itt is megváltsa a világot

– fogalmazott a városvezető.

CM20240131_Prohuman (8)
Papp László, Debrecen polgármestere
Forrás: Czinege Melinda

Debrecen polgármestere rámutatott, a város fejlődése rendkívül dinamikus, amely számos kihívást is generál. A legfontosabb terület Debrecen életében, hogy képes-e megfelelő tudású, szakképzett munkaerővel rendelkezésre állni a beruházóknak. Ezért indították el 2015-ben azokat az oktatással, oktatásfejlesztéssel kapcsolatos folyamatokat, amelyek megkönnyíthetik a Prohuman munkáját is ebben a városban. – 2500 diákja volt akkor a Debreceni Szakképzési Centrumnak, ma több mint 12 ezren tanulnak a fenntartó intézményeiben. A Debreceni Egyetemen pedig új szakok indultak el, többek között a járműiparhoz kapcsolódóan – tette hozzá.

Miért érdemes Debrecenben jövőt tervezni? Egyrészt elérhetőek a minőségi munkahelyek. Itt a munkalehetőségek páratlan tárháza áll rendelkezésre, átlag fölött növekednek a jövedelmek. Debrecenben nem a munkavállalók keresnek munkahelyet, hanem a vállalkozások munkaerőt

– emelte ki Papp László. Hozzátette, Debrecen érdeke, hogy a helyben képzett szakemberek találjanak munkahelyet a városban. Mint fogalmazott, céljuk, hogy a munkaerőpiaci versenyt elsősorban az iskolapadokban nyerjék meg.

Debrecen kiváló lehetőség a fiatalok számára

– Debrecenben történelmi léptékű ipari fejlesztés indult el az elmúlt 10 évben. A cél az, hogy a térség gazdasága erősödjön, végső soron pedig felzárkózzon az ország nyugati régióinak fejlettségi szintjéhez. Ehhez befektetések kellenek, amelyek biztos megélhetést nyújtó munkahelyeket teremtenek, így Debrecenben is lehetővé kell tenni, hogy aki itt szeretne élni és boldogulni, az itt találja meg a számítását – fogalmazott beszédében Joó István, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója. Kiemelte, 2014 és 2023 között 59 beruházást támogattak Hajdú-Bihar vármegyében, amelyek révén 4 ezer milliárd forintnyi beruházás és 5 ezer új munkahely jön létre a következő években. Ilyenek például a BMW, a CATL, az EVE Power, valamint az ALDI és a Delaware beruházásai.

CM20240131_Prohuman (5)
Joó István, a HIPA vezérigazgatója
Forrás: Czinege Melinda

– Rendkívül sikeres német, belga és kínai vállalatokból beszélünk, amelyek Magyarország és Debrecen mellett döntöttek, és akik számítanak a jól képzett munkaerőre. Mellettük itt vannak az erősödő magyar vállalatok is.

Debrecenben ma már mindenki megtalálhatja a képzettségének megfelelő munkalehetőséget a gyárakban, vagy éppen az üzleti, szolgáltató szektorban

– mutatott rá vezérigazgató. Elmondta, a cívisvárosban már 5 ezer jól képzett, nyelveket beszélő fiatal dolgozik 22 szolgáltató központban. Ez a szám 1500 fővel több mint 5 éve volt. – A beruházásösztönzés folyamatának újabb mérföldkövéhez érkeztünk el a mai napon azzal, hogy az ország és a régió egyik legmeghatározóbb humán szolgáltatójának kibővített irodája nyílik meg a városban. Külön öröm, hogy egy magyar tulajdonban levő vállalat ilyen jelentős piaci pozíciót tudott kialakítani ebben a fontos szektorban – tette hozzá.

Joó István elmondta, A kormány számára kiemelt fontosságú, hogy az ipari parkok mellett a város és a térség infrastruktúrája is fejlődjön. Ezért született döntés az egyetemi infrastruktúra fejlesztésére mintegy 25 milliárd forint értékben, továbbá a jövőben program indul a szakképzési intézmények fejlesztésére is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában