Méltatlanul bántak vele

2024.02.15. 11:53

Megszégyenítették Balázsék az ország karácsonyfáját adó szoboszlói nőt – mondta ki az NMHH

A médiatanács többek között kiemelte: a műsorban nyereményjátékot hirdetve arra biztatták a hallgatókat, hogy figurázzák ki az érintettet.

Haon.hu

Rákóczi Ferenc és Sebestyén Balázs korábi harmadik műsorvezetőtársukkal, Vadon Jánossal

Forrás: Facebook / Balázsék oldala

Megszégyenítették az ország karácsonyfájának adományozóját a Rádió1 Balázsék című műsorszámában tavaly november 29-én - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa legutóbbi ülésén. A testület szerint a műsorvezetők méltatlanul bántak egy idős asszonnyal, és ez a gyermekek bizonyos korosztályára káros tartalomnak minősült.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a műsorvezetők azzal vezették fel a kifogásolt adásrészt, hogy az említett idős hölgy („Zsuzsa néni”) talán azért ajánlotta fel a fenyőt, mert meg akart szabadulni tőle, és így legalább nem kellett fizetnie a fa kivágásáért.

Mivel a felajánló a téma ilyen módon történő felvezetését méltatlannak ítélte, nem kívánt megszólalni a műsorban. Balázsék egy darabig sikertelenül hívogatták őt, hogy megszólalásra bírják, aztán versenyt hirdettek a hallgatók körében, és jutalmat ígértek a leghitelesebb „Zsuzsa néni-imitátornak”.

A médiatanács megvizsgálta a III. korhatári kategóriába sorolt, 12 éven aluliak számára nem ajánlott médiatartalmat, és megállapította: azzal, hogy gúnyosan beszélgettek az ország karácsonyfáját felajánló idős asszonyról, Balázsék negatív magatartásmintát közvetítettek, kommunikációs fölényüket arra használták, hogy megszégyenítsenek egy idős asszonyt, aki felajánlásának köszönhetően került reflektorfénybe. Nyereményjátékot hirdetve arra biztatták a hallgatókat, hogy figurázzák ki az érintettet, ezzel pedig azt üzenték, hogy mást megszégyeníteni mulatságos. A vizsgálat során felmerült annak eshetősége, hogy a műsorszámot a IV. korhatár-kategóriába kellett volna sorolni, azaz 16 éven felülieknek ajánlottan, és csak 21 óra után lehetett volna közzétenni, ezért a médiatanács eljárást indított a médiaszolgáltatóval szemben - írták.

A nő korábban részletesen elmesélte a fa előéletét 

Még november 8-án derült ki, hogy hajdúszoboszlói fenyőfa díszíti majd az ünnepek alatt a budapesti Kossuth teret. A fát 1984-ben ültették el, 24,5 méter magas volt, amikor kivágták. A fenyő tulajdonosa, Bálint Imréné Zsuzsa ottjártunkkor elmondta portálunknak, hogy csemeteként kapta a növényt kolléganőjétől, majd részletesen is beszélt arról, hogyan döntöttek a nevezés mellett.

Az elmúlt időszakban egyre több volt az olyan vihar, ami egészséges fákat is kidöntött a helyéről, veszélyessé vált a miénk is ezzel a hatalmas méretével. A hetekben elhatároztam, hogy kivágattatom és már telefonon egyeztettem az elszállításról, amikor a férjem a hátam mögött meghallotta, mire készülök. Azt mondta, ha már így alakult, akkor legalább ajánljuk fel a fenyőt Hajdúszoboszlónak. Fel is hívta az országgyűlési képviselőnket, Bodó Sándort, ekkor jött az ötlet, hogy akár az ország karácsonyfája címre is pályázhatnánk

– mondta el a nő.

Bálint Imréné Zsuzsa hajdúszoboszló fenyőfa
Bálint Imréné Zsuzsa a fenyőfával
Forrás: Napló-archív

Először azt közölték velük a szervezők, hogy már elkéstek a nevezéssel, később azonban mégis elkérték a címüket, műholdon keresztül megnézték a fát, majd szinte azonnal telefonáltak, hogy ők nyertek. Az viszont, hogy a fa tavaly év végéig megmaradt, a véletlennek is köszönhető, ugyanis a nő már korábban is ki szerette volna vágattatni.

Pár évvel ezelőtt már le is volt szervezve a munka, annyira ránőttek az ágak a garázsra. Akkor is a férjem lépett közbe, aki aznap a szokásostól eltérő időben jött haza, pont a fűrészelés megkezdése előtt. Azonnal kérte, hogy bele se vágjunk

– elevenítette fel korábban a Haonnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában