Fenntarthatóság

2024.02.21. 10:57

Geotermikus energia felhasználásával csökkentenék a debreceni iparterületek szén-dioxid-kibocsátását

Egy fontos tanulmányterv készült el Debrecenben. Ez alapján kiderült, hogy az Északnyugati és a Déli Gazdasági Övezet esetében is megvan az esély arra, hogy a szén-dioxid-kibocsátást jelentős mértékben tudják csökkenteni a geotermikus energia felhasználásával.

Kiss Dóra

Kun Ferenc (balról) és Papp László számoltak be a geotermikus energia felhasználására irányuló lépésekről

Forrás: Czinege Melinda

Debrecenben 2023-ban indítottak el egy tanulmánykészítési folyamatot, melyben azt vizsgálták, hogy az ipari parkokban a fosszilis energiaforrások kiváltása érdekében van-e lehetőség megújuló energiaforrások használatára. A tanulmány elkészült, ennek részleteiről és a további lépésekről számolt be Papp László polgármester és Kun Ferenc, a Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft. (DIF) ügyvezetője február 21-én.

A polgármester elöljáróban arról beszélt, vannak kezdeményezések és konkrét lépések arra, hogy naperőműveket telepítsenek a nagy gyártók a saját energiaellátásuk hatékonyabbá, zöldebbé tétele érdekében. Emlékeztetett rá, nem is olyan régen megjelent egy kormányhatározat, mely lehetővé tette, hogy a BMW saját területén 40 hektáron naperőművet építsen ki.

Nemcsak arra várunk, hogy a nagy befektetők zöldenergia-fogyasztása még nagyobb mértékű legyen, hanem mi magunk is megtesszük a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az ipari parkjainkra azt lehessen mondani; fenntartható, környezettudatos és zöld energia felhasználásával működnek

– szögezte le, itt emlékeztetve rá, hogy zöldfolyosókat hoznak létre az ipari parkok környékén. 

– Nemcsak szavakban vagyunk elkötelezettek amellett, hogy olyan gazdaságfejlesztést valósítsunk meg Debrecenben, amely megfelel a fenntarthatóság és a környezetvédelem minden kritériumának, hanem tettekben is – hangsúlyozta.

Mindkét gazdasági övezetben van esély a geotermikus energia felhasználására

Kun Ferenc vezetésével és a Debreceni Hőszolgáltató bevonásával elkészült egy olyan tanulmány, mely vizsgálta az iparterületek geotermikus energia felhasználásának lehetőségét. 

Az Északnyugati és a Déli Gazdasági Övezet esetében megvan az esély arra, hogy a szén-dioxid-kibocsátást jelentős mértékben tudjuk csökkenteni a geotermia felhasználásával

– tudatta a polgármester. Elmondta, tavaly egy konferencián már szó volt arról, hogy ezen a területen el fog indulni egy pályáztatási folyamat, és úgy gondolták, Debrecen önkormányzatának példát mutatva – egy önkormányzati cégen keresztül – ezzel a lehetőséggel élnie kell. Azt azonban szükséges  látni, hogy a geotermikus energia kinyerése, hasznosítása komoly szakmai felkészültséget igényel.

A tanulmányok azt mutatták, hogy az ÉNYGÖ esetében megvan az esély arra, hogy geotermikus energiát tudjunk kinyerni. Két földtani réteget vizsgáltak, a felső réteg mélysége 800-1100 méter, az alsó miocén rétegé 1450-1800 méter között található. A felsőben 68-75 Celsius-fok közötti hőmérsékletet jelöl a tanulmány 15-25 liter/szekundumos hozam mellett, az alsóban 20-40 liter/szekundum hozam mellett 90-111 Celsius-fok közötti hőmérsékletet. Ez azt jelenti, hogy az ipari létesítmények esetében a geotermikus energia a fűtést képes kiváltani. Az, hogy elektromos áramot lehet-e majd termelni, a konkrét fúrásokból derül ki

– részletezte az eddigi eredményeket Papp László. Mint mondta, az lenne a nagyon jó, ha olyan rétegre találna a kutatófúrás, amely 110 Celsius-fok feletti hőmérsékletet mutatna, amely már az elektromos áram termelésére is alkalmas. 

debrecen, geotermikus energia, papp lászló, fenntarthatóság
Mindkét gazdasági övezetben van esély a geotermikus energia felhasználására
Forrás: Czinege Melinda

A geotermikus erőmű használatával csökkenne a szén-dioxid-kibocsátás

A technológiáról is esett néhány szó: miután a vízből kinyerik a hőenergiát, a vizet visszasajtolják ugyanabba a rétegbe, amelyikben volt, így ott újra felmelegszik. – Ez egyrészt csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, s ahogyan a környezetvédelmi program kapcsán világossá tettük; fontos célkitűzés, hogy a város által előállított szén-dioxidot tudjuk csökkenteni. A legnagyobb kibocsátó ebben a tekintetben a fűtési rendszer, tehát az ipari parkok ezen téren nem is akkora mennyiséget bocsátanak ki, mint a háztartások – mondta a polgármester. 

Másik nagy előnye, hogy fokozza az ellátásbiztonságot, nincs kitéve az energiapiaci árak hektikusságának, a cégek közvetlenül Debrecenben előállított energiát használnak fel. 

Papp László megosztotta azt is, elindultak a tárgyalások a szakmai partnerek kiválasztására. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságától kapott kutatási engedély szerint 20 hónap – indokolt esetben további 10 hónap – időtartam áll rendelkezésre a kutak kialakítására.  A DIF-nek ki kell választania a szakmai partnert, mely megfelelő tudással és tőkeerővel rendelkezik a fúrások elvégzésére. A közgyűlés február 22-én, csütörtökön fog tárgyalni egy előterjesztést, ahol a DIF egy 340 millió forintos bankgaranciára kér felhatalmazást annak érdekében, hogy a hatóság által előírt feltételeknek minden tekintetben meg tudjon felelni. Az előterjesztés részleteiről itt olvashatnak: 

Kun Ferenc arról beszélt, jelenleg az a feladat, hogy a kutatófúrások létrejöjjenek, ezt meg fogja előzni még számos vizsgálat, hiszen fúrni akkor és ott fognak, ahol a vizsgálatok azt mondják, van értelme. 

A másik oldalon folyamatosan tárgyalunk valamennyi Északnyugati Gazdasági Övezetbe betelepülő vállalkozással annak érdekében, hogy a piac is biztosított legyen. Csak akkor fogunk tudni hőerőművet vagy adott esetben elektromos áram termelésére alkalmas erőművet létesíteni, ha erre a vevőkör is adott a gazdasági övezetben

 – mutatott rá. 
Arról is szó esett, minden esetben kútpárról beszélünk, az egyik kút felfelé hozza a vizet, és van egy visszasajtoló kút, a távolság közöttük akár egy kilométer is lehet. A kút kapacitásától és az energiakereslettől függ, hogy hány kutat érdemes létesíteni. Az ottani cégek eddigi nyilatkozataiból le lehet vonni azt a következtetést, hogy a zöldenergia hasznosítása rendkívül fontos, a BMW-vel végig konzultáltak ennek a fejlesztésnek a megvalósításával kapcsolatban, az azóta betelepülő cégekkel is elindultak az egyeztetések. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában