Közgyűlés

2024.02.16. 14:09

Geotermikus hőerőművet építene Debrecen

Az Észak-Nyugati Gazdasági Övezetben fúrna kutakat a Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft.

Bekecs Sándor

A DIF Kft. jelenleg is egyeztetéseket folytat a 100 hektáros ipari park betelepülő szereplőivel, hogy közülük kinek áll szándékában geotermikus hőt hasznosítani a gyártás, üzemeltetés során

Forrás: Napló-archív

Geotermikus kutatófúrásokhoz kapcsolódó szerződésről, valamint a 14 éven aluli diákok ingyenes utazásához kapcsolódó okiratok módosításáról is tárgyal február 22-i ülésén Debrecen közgyűlése. 

A Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft. az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet területén geotermikus kutatófúrásban – a későbbiekben geotermikus erőmű létesítésben – kíván részt venni. A társaság 2024. január 5-én kapott kutatási engedélyt a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságától, mely szerint 20 hónap – indokolt esetben további 10 hónap – időtartam áll rendelkezésre az üzemelő kutak kialakítására. A geotermikus kutatófúráshoz kiadott határozatban a hatóság – jogszabály által meghatározott 340 millió forint keretösszegű pénzügyi biztosíték nyújtását írja elő 2024. március 5. napjáig, melyet a DIF Kft. bankgarancia szerződés megkötésével kíván teljesíteni. E kontraktus megkötésének engedélyezéséről dönt Debrecen közgyűlése.

A DIF Kft. szakmai befektető bevonásával szeretné kialakítani és üzemeltetni a kutakat (termelő és visszasajtoló kút, illetve akár több kútpár is lehet energiaigénytől függően, jellemző mélységük minimum 1500 méter). Ennek érdekében az engedélykérelem beadását követően a DIF Kft. több potenciális befektetővel is felvette a kapcsolatot. Az együttműködés részletei jelenleg kidolgozás alatt vannak, melynek keretében a DIF Kft. a kivitelező partnertől a pénzügyi biztosítékkal azonos mértékű viszontbiztosítékot követel meg.  

2023-ban már készült egy tanulmány, amely alapján a földtani adottságok miatt, elsősorban hőenergia kivétele lehetséges a területen, azonban a konkrét és pontos adatokat mutató geofizikai vizsgálat a kutatási folyamat első mérföldköveként készül majd el.

A DIF Kft. jelenleg is egyeztetéseket folytat a 100 hektáros ipari park betelepülő szereplőivel, hogy közülük kinek áll szándékában geotermikus hőt hasznosítani a gyártás, üzemeltetés során, mivel a kitermelendő hőenergiát helyben kívánják hasznosítani.

A Főnix kezeli a Junior Debrecen Városkártyákat is 

Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló rendelet módosításáról is dönt Debrecen képviselő-testülete. A technikai jellegű változtatások a polgármesterre, valamint a Kulturális és Oktatási Bizottságra átruházott hatásköröket érintik. A rendeletmódosítás a pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvény hatálybalépését követően egyes fenntartói hatáskörökben bekövetkezett változások helyi szabályozáson történő átvezetését tartalmazza. 

Debrecen közgyűlésének képviselői döntenek több önkormányzati tulajdonú gazdasági társasággal kapcsolatos ügyben is. Ez egyrészt érinti a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft.-t, amely a Debrecen Városkártya, és ezen belül a Junior Debrecen Városkártya rendszer üzemeltetője. Mint arról korábban beszámoltunk, április 1-től a Debrecenben működő köznevelési intézményekben óvodai jogviszonnyal, illetve tanulói jogviszonnyal rendelkező 6-14 év közötti gyermekek, tanulók ingyenesen utazhatnak a DKV járatain. Ennek feltétele Debrecen Városkártya vagy Junior Debrecen Városkártya megléte. Az új szabályozást a Főnix és a DKV Zrt. alapító okiratába és a közszolgáltatási szerződésébe vezetik át.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában