Költségvetés

2024.02.16. 16:59

Idén nagy lépést tesz Debrecen, hogy okos és zöld város legyen – videóval

Mind többet tud fordítani a település a zöldterületi fejlesztésekre.

Szőke Tímea

Balázs Ákos alpolgármester a debreceni költségvetés fontos részleteiről beszélt

Forrás: Molnár Péter

Biztonság és fejlődés a fő üzenete Debrecen 2024-es, a városüzemeltetési és zöldterületi költségvetésének; erről Balázs Ákos alpolgármester beszélt pénteki sajtótájékoztatóján a Csokonai Fórumban. 

Az idei költségvetés a Zöld Kódex szolgálatában áll. Debrecen úgy fejlődik, hogy vigyázunk az egészségünkre és a környezetünkre

 – hangsúlyozta az alpolgármester. 
Elmondta, 2020 óta a zöldterületi költségvetés a városüzemeltetési büdzsén belül növekvő arányt mutat, továbbá, az erősödő gazdaságnak köszönhetően összegszerűen is mind többet költhet Debrecen arra, hogy tiszta, szép és rendezett legyen. 

Több mint duplájára nőtt az erre fordítható forrás nagysága, idén pedig városüzemeltetésre 6,44 milliárd forintot, ezen belül zöld feladatokra 5,06 milliárd forintot irányoztak elő.

A Zöld Kódexet – amiről jövő heti ülésén tárgyal a közgyűlés – Magyarország legnagyobb városzöldítési programjának nevezte, aminek intézkedései több mint 12 milliárd forintot tesznek ki 2024-ben, részben átfedéssel a fenti összegekkel. Balázs Ákos hangsúlyozta, hogy a Debreceni Egyetem munkatársai és más szakemberek mellett a városlakókat is bevonták a Zöld Kódex elkészítésébe, utóbbiaktól közel 60 ezer szavazat érkezett.  

Fő pillérei a fenntarthatóság, a környezetvédelem, a zöld innováció, és mindezeket okos debreceni megoldásokkal érnénk el az élet minden területén. Mintegy 50 intézkedést tartalmaz a Zöld Kódex, megvalósításukra a költségvetési forrás rendelkezésre áll

– tudatta Balázs Ákos. Megjegyezte, hogy a jól mérhető elemek mellett vannak olyanok is, melyek kevésbé számszerűsíthetőek, ezek kapcsán a véleményezésnél jól-léti faktort vezettek be. – Az intézkedések célja, hogy a debreceniek egy egészséges, szerethető, boldog városban éljenek – összegezte.

debrecen, költségvetés, balázs ákos, zöld kódex
Balázs Ákos számolt be a költségvetés részleteiről 
Forrás: Molnár Péter

A teljes Civaqua-program egy kék gyűrűt hoz létre Debrecen körül

Az említett 50 elemet tíz csoportba lehet sorolni, ezekről részletesebben is beszélt az alpolgármester. Egyik a Környezeti Ellenőrző Rendszer kiépítése, melyre – az idei üzemeltetéssel együtt – 804 millió forintot fordítanak, s mely 16 helyszínen telepítendő komplex mérőállomással napi 24 órában figyeli a környezet változásait; munkáját mesterséges intelligencia is segíti.

A Vizet a Nagyerdőnek! keretében folytatjuk a Civaqua-programot; a lakosoktól erre érkezett a legtöbb szavazat. A kormány biztosította a forrásokat a következő, a 2/a ütem tervezéséhez, ez mintegy 500 millió forintot jelent. Fontos, hogy a Nagyerdőbe elvigyük a vizet, és a már megvalósult elemeket is továbbfejlesszük. Így a Vezér utcai víztározó környezetében 30 millió forintból közösségi tervezéssel parkot hozunk létre; a józsai szakaszon tanösvényt kialakítását kezdjük idén a LIFE program keretében, szintén Józsán ezer méter rekortán futópálya létesül, régi igényt kielégítve

 – sorolta Balázs Ákos, hozzátéve, hogy a teljes Civaqua-program egy kék gyűrűt hoz létre a város körül.

Beszélt a fásítás folytatásáról; tavasszal kerül a földbe a 10 ezredik csemete, de máris újabb 10 ezer ültetése kezdődik, immár gyümölcsfákkal színesítve a palettát. A fák mintegy 8 ezer gépjármű hatását kompenzálják majd. Mindemellett zöld folyosókat és véderdőket alakítanak ki, Józsán, Pallagon és a Tócó patak mentén már elkezdődött ez a folyamat, idén pedig az Észak-nyugati és a Déli Gazdasági Övezet környéke is bekapcsolódik.

 Összesen 28 ezer fát ültetnek el, melyek évente 5 ezer tonna szén-dioxidot kötnek meg és 6-8 fokkal javítják a környezetük hőérzetét – mutatott rá az alpolgármester.

A közlekedés területén is lépnek

„A város reflexe” elnevezésű intézkedésről elmondta, az összhangban van a Fenntartható Városi Mobilitási Tervvel (SUMP); az alapja az, hogy Debrecen közlekedésének, valamint energiafelhasználás- és tervezés-optimalizálásának fontos helyszíne lesz egy városirányítási központ, amit idén elkezdenek kialakítani. A közlekedés tekintetében már elvégezték a munka egy részét, hiszen mintegy 350 millió forintért lecserélték a csomópontok elavult számítógépeit. Ezen túl a jelzőlámpákat „ledesítik”, csökkentve ezzel energiafogyasztásukat és a meghibásodások számát. Továbbá kamerákat, szenzorokat helyeznek ki, és a nagy mennyiségű gyűjtött adatot elemzik; forgalommodellező szoftveres környezetet alakítanak ki, mely segíti a zöld hullámok programozását és a „zöld” közlekedést is. Távfelügyelettel látják el a város energetikai rendszerét, mellyel az intézmények távfelügyelete révén hatékonyabb lehet az energiafelhasználással való gazdálkodás. Ide kapcsolnák be az új közvilágítás ledes lámpáit is,.

Utóbbival Balázs Ákos rá is tért a következő intézkedéscsomagra, közvilágítás korszerűsítésére, és ezzel a közlekedés biztonságosabbá tételére. Emlékeztetett: tavaly 3 ezer lámpát cseréltek ledesre, 2024-ben újabb 2 ezer 700-é van tervben. Mindezt okosrendszerrel távfelügyelve és szabályozva jelentősen csökkenhet az energiafogyasztás. Kormányzati támogatással 90 közlekedési csomópontban kicserélik a zebrákat megvilágító lámpatesteket, így azok biztonságosabbá válnak. Mindez évi 700 tonnával kevesebb kibocsátott szén-dioxidot jelent.

Az alpolgármester arról is beszámolt, hogy 500 millió forint értékben folytatódik a tavaly elkezdett panelporgram, azzal a könnyítéssel, hogy immár nem csak új lift vásárlására, hanem a régi felújítására is lehet pályázni. Az egészségesebb környezet érdekében külön elemként jelenik meg az utak tisztítása, ami aszfaltozás és új utak építése mellett a „padkanyeséseket” is tartalmazza. Utóbbi révén a por nem kerül vissza a levegőbe, így javul annak minősége, továbbá a jobb utak kisebb zajterhelést is magukkal hoznak.

Folytatódik több, sikeres program is

A „zöld energia forradalom” keretében két helyszínen alakítanak ki új napelemparkot; a cél az, hogy a Debrecen új elektromos buszai és villamosai zöld árammal működjenek. A lakosságot a Debreceni Egyetem szakembereivel együttműködve épületenergetikai tanácsadás segíti majd, ami azért fontos, mert a levegőminőség javításához a megfelelő fűtés nagyban hozzájárul.
Folytatódik a lakossági csapadékgyűjtő program is; a tavalyi 500 után idén már 5 ezer hordót szeretnének kiosztani ingyenesen, különböző cégekkel együttműködve. – 

A cél a csapadékvíz helyben tartása, a csatornahálózat mentesítése, az öntözés segítése

 – hangsúlyozta Balázs Ákos. 
A szintén lakossági led-csere-program is megmarad; tavaly 6 ezer debreceni háztartás 76 ezer led-forrást kapott, ez 85 százalékkal kevesebb áramfelhasználást és mintegy 250 millió forint megtakarítást eredményezett.

Végezetül az alpolgármester egy zöld közösségről is beszélt; ideértve többek közt a már fent említett lakossági aktivitást, a közösségi kerteket, melyek idén gyümölcsössel bővülhetnek, vagy a madárbarát település programot, melynek keretében főleg a Tócó patak mentén helyeznek majd ki fészkeket, denevérodúkat. 

A költségvetés különböző területeiről itt írtunk korábban: 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában