Visszatekintő

2024.01.13. 08:54

Őrült fesztiválok, lángoló autó és megdöbbent őzcsapat – Czinege Melinda fotói 2023-ról

Ezredmásodpercekbe sűrített beszédes történetek Hajdú-Biharról fotósunk kameráján keresztül.

Hajnal László

Lángoló autó a józsai Szordasi úton

Forrás: Czinege Melinda

A fotóriporterek mindennapjai legalább annyira változatosak és sokrétűek, mint az újságíróké. A jó fotós azonban egyetlen megörökített pillanattal képes visszaadni azt, amit szavakkal több bekezdésen keresztül sem lehetne.

A most látható képösszeállításunkban a Hajdú Online egyik fotóriportere, Czinege Melinda 2023-as munkáiból válogattunk. Egy év több száz eseménye, több ezer képe közül mutatunk be mindössze néhányat, ami kollégánk elhivatottságát és a fényképezés iránti szeretetét tükrözi.

Ő az, aki egy vidéki eseményről hazafelé lehúzódik az útról, hogy megörökítsen egy fán cseverésző sereg varjút vagy egy ködben legelésző juhnyájat. Elkapott pillanatokra vadászik a tavaszi erdőben, hogy megörökítse az őt későn észlelő őzcsapatot.

Kevésbé szívhez szóló, de hasonlóan ritka jelenet volt, amikor Józsáról Debrecen felé megpillantott egy füstölgő autót, mely abban a pillanatban gyullad ki, amikor az objektívet a kamerára kattintotta.

Kitörő érzelmek és hétköznapi pillanatok

Azt vallja, a sporteseményeket fotózni az egyik legnagyobb kihívás, mégis a legizgalmasabb dolog. A dinamikus mozgásból egy álló pillanatot rögzíteni, a levegőben szikrázó érzelmeket megfogni: megdöntött rekordok, várva várt gólörömök okozta eufória, kihagyott ziccerek miatti kétségbeesés, kimerült zihálás. Mind egyedi és utánozhatatlan pillanat. Megjátszástól mentes, őszinte emberi reakciók.

Legalább ennyire mozgalmasak a pezsgő fesztiválok és örömittas falunapok. Minden lépésnél felfedezhető egy jelenet, amely szinte kiált azért, hogy a címlapra kerüljön. A Campus Fesztivál örök nyüzsgése, a sztárok verejtékében tükröződő közönség, megannyi egymásra találás, közös koccintás. A különc öltözékeket talán csak a virágkarneváli fellépők színpompás ruhái múlták felül látványban, vagy épp a hajdúnánási Hajdúk Világtalálkozójára felöltött jelmezek és népviseletek.

A forró nyári esték után az Elnéptelenedő települések című cikksorozat balzsam volt fotósunk lelkére. Czinege Melinda számára az ősz nyugalmában készített életképek roppant kedvesek. Igyekszik egy kompozícióba foglalni a vidéki életet. Egy hétköznapi ruhateregetés, egy szorgosan hagymát tisztító gazda, egy mezítláb a kút felé gyalogló idős asszony. Beszédes momentumok, képek, melyek kíváncsivá teszik a szemlélőt.

Legalább ilyen sokatmondó lehet a csend, a tél nyugalma. Debrecen mindig telített utcái Szenteste délutánjára kiürülve, vagy a téli tájat fényképező két barát, akik friss fotósként igyekeznek elsajátítani a képességet: a másodperc ezreléke alatt történeteket elmesélni. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában