Hagyománnyá vált

2022.08.05. 20:21

Kardot rántottak a hajdú vitézek pénteken Hajdúnánás főterén

Az ütközet hamar véget ért, s ez a vég a Hajdúk Világtalálkozójának kezdete lett.

Forrás: Kiss Annamarie

A hét hajdúváros (Hajdúnánás, Hajdúdorog, Hajdúböszörmény, Hajdúhadház, Hajdúszoboszló, Polgár és Vámospércs) összetartozását fókuszba emelő program immár nyolcadik alkalommal várja látogatóit. A Hajdúk Világtalálkozójának célja, hogy a nagy és kis hajdútelepüléseket felkutatva, a hajdú azonosságtudat és összefogás jegyében a településeken élőket egyfajta kulturális és művészeti programra hívja nyaranta.

Nem akadályozta a járványhelyzet a mostani találkozást, így a nánási főtéren ezúttal felsorakozhattak a hagyományőrző csapatok. Nagy örömmel vette az újbóli találkozást az érdeklődő közönség is, hiszen már pénteken, a nyitónapon több százan gyülekeztek a Köztársaság téren – a hajdú, a török és a muskétás csapatok jelenlétében, és együtt tisztelegtek Bocskai István fejedelem, valamint a hajdú ősök emléke előtt.

A hajdúvárosok az elmúlt esztendőkben sokat tettek azért, hogy a fejedelem emlékét méltó módon ápolják, megőrizzék és tovább adják azt a felnövekvő generáció számára. A hajdúszabadság adományázásával a hajdútelepítéseknek köszönhetően a történelmi Magyarország területén számos olyan település, régió található, amelyek mind a mai napig őrzik és ápolják a hajdúöntudatot, és mind a mai napig összetartja a hajdúvárosokat a dicső fejedelem iránt érzett tisztelet, megbecsülés.

Megismerni és magunkénak tartani

Az eseményt kicsivel este nyolc előtt nyitották meg hivatalosan, Csiszár Imre alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Felidézte, hogy ezen a helyszínen a történelem folyamán sok csapat járt, de nem éppen olyan békés szándékkal, mint a találkozó látogatói. – Büszkén valljuk a hajdúságunkat, és azt a történelmet, ami eggyé forrasztott minket – emelte ki köszöntőjében. Bocskai István halála előtt néhány héttel nyilvános végrendeletében a hazaszeretetről, a békéről, valamint az összetartozásról szólt. Az alpolgármester szerint ezen gondolatok a jelenben is fontosak, főként a szomszédságunkban dúló háború miatt. 

– Nekünk, mint késői leszármazottaknak, úgy gondolom, hogy kötelességünk ezeket az útmutatásokat megismerni, és sajátunkként tekinteni rájuk. Van egy mondás, mi szerint nem feltétlenül az ősöket kell követnünk, hanem azt az utat, amit az ősök követtek. Ebben benne van mindaz, ami a mi hajdúidentitásunkat, a hagyományainkat, a hazaszeretetünket jelenti – mondta.

Az ünnepi köszöntő utána katonai csapatok felfogadásának pillanatai következtek, majd sötétedés után a látogatók fáklyás felvonulással ünnepeltek. A három napos program egészen vasárnapig gasztro- és kézműves sétánnyal, koncertekkel és csatabemutatókkal várja az érdeklődőket a helyi gyógyfürdő rendezvényterületén, valamint a Fürdő utcai amfiteátrumnál. 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában