Ikonikus ereklye

2023.09.05. 07:00

Akár a saját garázsunkba is kerülhet a hírhedtté vált citromsárga Seicento

Mi történik a bűncselekmények során lefoglalt gépjárművekkel? Holt tárolják, kinek a tulajdona lesz?

Hajnal László

Az üldözésben kissé megsérült ugyan az autó, de egy ügyes szerelő tuti kikalapálná

Forrás: Napló-archív

Csak a valódi gyűjtők tudják igazán, milyen különös értéket képviselnek azok a tárgyak, melyek történelmi eseményekhez vagy ismert személyekhez köthetőek. Van, aki világháborús ereklyéket gyűjt, mások híres sztárok öltözékét és használati tárgyait szeretik otthonukban tudni, míg valakit az ismertté vált bűncselekményekben szerepet játszó járművek hoznak lázba.

Az egyik közismert, használt autókat értékesítő honlapon 2011-ben például azt a Mercedes 600 SEL-t árulták, melyben a hirdetés szövege szerint 25 évvel ezelőtt a budapesti Margit körúton egy gépkarabéllyal agyonlőtték Fenyő János médiamogult. A meglehetősen bizarr leírásban gyűjtőknek ajánlották a „legendát”, melyet mindössze egy átlagos személygépkocsi áráért vihetett haza újdonsült gazdája.

Szintén ezen az oldalon tűnt fel először az a Bentley, melyben 1999-ben Seres Zoltánt, az éjszakai élet egyik közismert alakját és olasz üzlettársát végezték ki felfegyverzett motorosok Tahitótfalun. A törött állapotban lévő luxusautót három évvel ezelőtt egy másik portálon is árulták két és fél millió forintért, habár a javítása lényegesen többe kerülhetett a vételárnál.

Debrecennek is van ikonikus járműve

Szerencsére hasonló leszámolások még országosan is ritkán történnek, azért Hajdú-Biharban is akad olyan járgány, ami bűneset kapcsán lett híres. Bizonyára mindenki emlékszik a 2022 januárjában ismertté vált Fiat Seicentora, amely egy belvárosi ékszerboltot érintő rablási kísérlethez köthető. A bűncselekményt követően a két tettes a citromsárga járművel próbált elmenekülni a helyszínről, miután a rendőrök üldözőbe vették őket. A rablókat végül a Csapó és a Csillag utca sarkán fogták el, az erről készült lakossági videófelvétel pedig gyorsan bejárta az internetet.

A mémmé vált autó innentől kezdve népszerű lett, előszeretettel árulták kifejezetten rabláshoz a citromsárga Seicentókat az interneten. A valódi gyűjtők azonban nem elégednek meg hasonmásokkal, bizonyára sokan szeretnék a rablásban valóban használt Fiatot saját garázsukban tudni. Nem érdemes azonban rögtön az autókereskedők online kínálatát böngészni, hiszen a bűncselekménnyel vádolt szerb testvérpár ügye jelenleg tárgyalási szakaszban van.

Hol tárolják a lefoglalt járműveket?

A Hajdú Online utána járt, mi lesz a sorsa a bűnesetben érintett autóknak, és mekkora eséllyel szerezhető meg egy-egy ikonná vált jármű. A Debreceni Törvényszék érdeklődésünkre azt a választ adta, a nyomozati szakaszban a nyomozóhatóság átadja a bíróság részére a lefoglalt bűnjeleket, melyeket a bűnjelmegőrzésre kijelölt helyiségekben tárolnak. A méretükből adódóan nem kezelhető tételek – például a járművek – esetében ettől eltérő megoldások is alkalmazhatóak.

A Debreceni Törvényszék jelenleg a jogszabályi előírásoknak megfelelő biztonsági feltételeket biztosító külső telephelyen őrizteti a bűnjelnek számító gépjárműveket, szolgáltatási díj térítése fejében. A gépjárművek biztonsági rendszerrel ellátott telephelyen, tető alatt tárolva, vagy a környezeti hatásoktól megfelelően védőponyvával letakarva állnak

 – írják.
Megjegyzik, törvényi előírás, hogy a lefoglalt jármű állapota nem változhat jelentős mértékben, azonban ezt a rendeletet a költséghatékonyság elvével összhangban kell alkalmazniuk, hiszen indokolatlanul magas kiadásokkal nem növelhetik a bűnügyi költségeket.

Mi lesz a sorsa a bűnjeleknek?

A törvényszék tájékoztatása szerint attól függően, hogy milyen döntés vagy végzés születik, az eszköz visszakerülhet a tulajdonoshoz vagy értékesíthetik. Ez utóbbi esetben bírói letéti számlára folyik be a bevétel, ami később vagy a bűnügyi költségeket csökkentheti, vagy a tulajdonos számára fizetik ki. Hozzáteszik, elkobzás esetén a tárgy tulajdonjoga az államra száll át, így az értékesítésből befolyt összeget a Magyar Államnak utalják.

A vagyonelkobzást a bíróság értesítése vagy a jogerős határozat alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hajtja végre. A hivatal portálunkhoz eljuttatott tájékoztatása alapján az elkobozott bűnjelek közül az értékesíthető, amelynek a tulajdonjoga az államra szállt, és amely nem alkalmas közérdekű célú felhasználásra.

A törvényszéki megkeresés után megszűnik az értékesítendő jármű „bűnjel jellege”, és az értékesítés további menete tulajdonképpen megegyezik az adóhatósági végrehajtás értékesítési menetével

 – áll a NAV válaszában.

Ez azt jelenti, hogy a járművet a NAV végrehajtói elszállítják a bűnjelraktárból és az értékesítésig azt a tárolási feladattal megbízott vállalkozó őrzött és zárt telephelyén tárolja. Az adóhivatal kifejtette, a jármű adatai, becsértéke és a róla készült fényképek felkerülnek a NAV Elektronikus Árverési Felületére, ahol licitálni lehet az ingóságra az árverés szabályainak megfelelően.

A nyertes vevő a sikeres licitálást és a vételár kifizetését követően tehermentesen szerzi meg a jármű tulajdonjogát, és a tárolás helyszínén átveheti a megvásárolt ingóságot.

A NAV árverési oldaláról tudni kell, hogy nem a profitszerzés az elsődleges célja, így általában jóval a piaci érték alatt kalapács alá kerülhetnek a lefoglalt tárgyak. Habár a Seicento egy darabig biztosan nem tűnik fel a kínálatban, érdemes követni a Haont, hiszen rendszeresen beszámolunk az ékszerbolti rablásról szóló tárgyalás menetéről, ahogy az adóhatóság árveréseiből is folyamatosan csemegézünk. Amint licitálni lehet a hírhedt Fiatra, rögvest közkinccsé tesszük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában