Zöldebb lett a Vágóhíd utca

2023.04.27. 18:58

Magasabb fokozatba kapcsol Debrecen a véderdősítésben

Csaknem kétszáz díszkörtefát ültettek a Vágóhíd utcai kerékpárút mentén.

Fák szegélyezik a kerékpárutat

Forrás: Kiss Annamarie

Az utolsó díszkörték is helyükre kerültek csütörtök délután, így már kétszáz lombos növény díszíti a Vágóhíd utca egy szakaszát.

Balázs Ákos alpolgármester a helyszínen felidézte, hogy Debrecen több mint két évvel ezelőtt új környezetpolitikát hirdetett, mely szerint zöld megoldásokkal és cselekvő magatartással szolgálják a zöld átállást. Kiemelte, hogy a cél ezzel a város levegőminőségének javítása. – Nemcsak beszélünk a környezetvédelemről és a zöld átállásról, hanem cselekszünk, teszünk is érte – fűzte hozzá. Elmondta, hogy ennek fontos eleme a város fásítása, melyre két programot indítottak el. Az Ültessünk tízezer fát nevű program a debreceniek lakókörnyezetében elültetett fák számát hivatott gyarapítani a levegő minőségének javítása és az árnyékos területek növelése céljából. Eddig valamivel több mint 7800 fát ültettek el a program részeként, melybe a Vágóhíd utcai fásítás is beletartozik. Balázs Ákos megjegyezte, hogy ez a 10 ezer fa 8 ezer gépjárműnek a hatását fogja kompenzálni, 38 ezer kilogramm szén-dioxidot köt meg az első 10 évben, naponta 40 ezer embernek elegendő oxigént termel majd, és 45 ezer kilogramm port köt meg évente. – A másik fásítási programunk a véderdősítés, melyben most magasabb fokozatba kapcsolunk – mutatott rá. Eddig 40 ezer erdészeti facsemetét és több mint 700 kis fát ültettek el, elsősorban a Tócó-patak mentén.

Balázs Ákos alpolgármester és Kovács István önkormányzati képviselő a csütörtöki sajtótájékoztatón
Balázs Ákos alpolgármester és Kovács István önkormányzati képviselő a csütörtöki sajtótájékoztatón 
Forrás: Kiss Annamarie

Kitért arra is, hogy a napokban eredményt hirdettek abban a közbeszerzésben, az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet környezetében tervezett véderdősítés és növénytelepítés ügyében. Legalább 1350 előnevelt fát, 30 ezer cserjét ültetnek és 22 ezer 400 négyzetméteren füvesítenek majd. Itt jelentős területen automata öntözőrendszert is telepítenek a tervek szerint. A közbeszerzés keretösszege több mint 800 millió forint.

Mindkét fásítási programunkkal az a cél, hogy védjük a debreceniek egészségét

– jegyezte meg.

Kovács István önkormányzati képviselő elmondta, hogy a díszkörtefákat a tavaly átadott kerékpárút mentén ültették el. – Mivel ezen a területen elsősorban nem lakóépületek találhatóak, ezzel a fasorral az volt a célunk, hogy az ipari környezetben áthaladók árnyékosabb és kellemesebb útszakaszon közlekedjenek nap mint nap – mondta. Mint elhangzott, a faültetés a városrészben folytatódni fog.

Több városrész zöldül

Mint arról portálunkon hírt adtunk, a napokban a Dekert munkatársai a Segner téren is facsemetéket ültettek, hogy még zöldebbé tegyék a környezetet, ahogy a Kishatár utca is vörösjuhar-csemetékkel gyarapodott áprilisban. A tavaszi faültetési szezont a hónap első napján a Debreceni Nagyerdőért Természetvédelmi és Kulturális Egyesület nyitotta meg Debrecenben, a Kartács utca 25. szám alatt található Borostyán tanösvény mellett. Ahogy azt közösségi oldalukon írták, a nap folyamán mintegy ezer juharfa- és nyírfacsemetét ültettek el.

Négy helyen véderdősítenek

Ahogy arról korábban beszámoltunk, négy területen alakítanak ki véderdőket Debrecenben a levegőminőség javítására, több mint 100 millió forintból. A Tócóvölgy közelében 7700 négyzetméternyi elegyes juharos teszi majd élhetőbbé a cívisvárosiak mindennapjait, ott 6160 erdészeti facsemetét ültetnek el, a Vincellér utcán ugyancsak e fajtából helyeznek a földbe 13 ezer 840-et, több mint 17 ezer négyzetméteren. A Vezér utcán és a Vértessy-kúriánál kifejlett kis fák telepítésével juttatják friss levegőhöz a lakókat, előbbinél 36 oszlopos tölgy és hárs tölt be zajvédelmi funkciót is, utóbbinál 689 hárs és szil járul hozzá a mikroklíma kellemesebbé tételéhez. A projekt eredményeként évtizedek múlva ezek a véderdők évente 95 tonna port és 76 tonna szén-dioxidot lesznek képesek megkötni; 16 ezer gépjármű környezetre gyakorolt hatását tudják tompítani; továbbá naponta 80 ezer ember számára elegendő oxigént termelni.

SZD

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában