Az oktatás fejlesztése kitörési lehetőség

2022.03.30. 13:08

Több mint 400 millió forintos beruházás Esztáron: hivatalosan is átadták a tornacsarnokot

A fejlesztést Magyarország Kormánya támogatta.

Forrás: Kiss Annamarie

A mintegy 860 négyzetméter alapterületű, modern tornacsarnok az Irinyi Károly Általános Iskola diákjainak testnevelés-oktatását, továbbá sportolási lehetőséget biztosít, emellett rendezvények helyszínéül is szolgálhat a településen.

Az átadóünnepségen Szécsi Tamás polgármester a megálmodott célok fontos ékkövének nevezte a beruházást. A 802 éves település vezetője köszöntőjében úgy fogalmazott: minden oktatásra fordított forrás kitörési lehetőség a helyieknek.

– A községünk jövője szempontjából az egyik fontos kitörési lehetőség az, hogy a lehető legtöbb figyelmet és forrást az oktatás területére fordítjuk. Minden nevelésre fordított fejlesztés sokszorosan megtérül a térségben, Biharban, az országban – fogalmazott a polgármester. Elmondta, az elmúlt időszakban az általános iskola egyik telephelyének energetikai korszerűsítése történt meg, illetve az eddig használt régi tornacsarnok is megújult. A polgármester kifejtette, régi tervük az is, hogy a helyi általános iskolák 1-8. osztályos tanulói egy feladatellátási helyen tanulhassanak. Szavai szerint így lehetnek erősek az alapoktatásban a bölcsődétől az infrastruktúrájában megerősített iskoláig. Kiemelte azt is, hogy minden terv és álom megvalósításához szükség van a döntéshozók véleményére és támogatására is.

Megfelelő háttérrel


A magyar kormány támogatja az egészséges életmódot, a sportoláshoz megfelelő infrastrukturális hátteret pedig igyekszik megteremteni – emelte ki Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője. Az elmúlt időszakban a választókerületben több fejlesztés megvalósult ennek érdekében. Egyebek mellett tornaszoba épült Nagyrábén, Derecskén tanuszodát avattak, és sportközpontot hoztak létre Konyáron is. 

A bihari térség megérdemli, hogy végre fokozott figyelmet kapjon. A kormánynak ez eltökélt szándéka. Mi mindig a nemzetet tartottuk szem előtt, a magyar emberek érdekeit képviseltük

– hangsúlyozta Vitányi István. Emlékeztetett: a kormány kiemelten támogatja a vidéket, ebben a ciklusban több mint 300 milliárd forint fejlesztés segítette a térség fejlődését, ami így mostanra leküzdhette a hátrányait. Csak a Magyar falu program forrásaiból három év alatt hárommilliárd forint erősítette a térséget. – Minden településen valósultak meg fejlesztések, bölcsődék, óvodák, iskolák, valamint játszóterek épületek és váltak korszerűbbé, polgármesteri hivatalok és templomok szépültek meg – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

Óriási az előrelépés


– Fenntartóként nagyon fontos számunkra, hogy a mindennapos testnevelést biztosítsuk – szólt köszöntőjében Majosi Pálma, a Berettyóújfalui Tankerületi Központ igazgatója. Kitért arra, hogy az esztári diákok eddig is kimagasló eredményeket értek el a sport terültén, és reményei szerint az újabb, modernebb és nagyobb alapterületű tornacsarnok kínálta lehetőségek további, akár országhatáron túli sikereket hozhatnak.

A sport nem csak abban erősít bennünket, hogy nő a diákjaink állóképessége, sokkal ügyesebbek lesznek a tanulás terén is, jobban tudják alkalmazni a tudásukat is

– fűzte hozzá a tankerületi igazgató.


A sport immár több mint egy évtizede kiemelt stratégiai ágazat hazánkban, az egyik legfontosabb területe pedig a sportinfrastruktúra fejlesztése. A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programban több mint 220 fejlesztés valósul meg. – Minden idők legnagyobb fejlesztése zajlik, és óriási előrelépést értünk el az elmúlt években. Országszerte épülnek az esztárihoz hasonló tornacsarnokok, továbbá egyebek mellett tanuszodák. Ezek a feltételek a hosszú távú egészséges életmódot támogatják, továbbá azt, hogy Magyarország sportnemzet maradhasson – emelte ki az eseményen Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.


Az esztári beruházást Magyarország Kormánya támogatta.

 

BBI

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában