Döntések

2022.03.16. 18:00

Még több bölcsődei hely kell Hajdú-Biharban

Túlteljesítette az elvárásokat a megyei Paktum, de van még feladat a folytatásra is.

Pajna Zoltán: a következő időszak egyik fontos területe lesz a bölcsődei férőhelyek bővítése

Forrás: Kiss Annamarie

Összesen három napirendi pontot tárgyalt nyilvánosan szerdai ülésén a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat közgyűlése. Ebből az első a Hajdú-Bihar megye foglalkoztatási stratégiája 2017-2023 című, valamint a Hajdú-Bihar megye foglalkoztatási stratégiájának akcióterve 2017-2019 című dokumentumok felülvizsgálatált változatainak megtárgyalása volt.

 

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és partnerei közös konzorciumban készítette el ezeket tanulmányokat a megyei foglalkoztatási Paktum pályázat keretein belül. A projekt célja volt többek között a foglalkoztatás színvonalának emelése, a munkavállalók arányának növelése, melyre 1 milliárd 635 milliárd forint állt rendelkezésre.

 

 

Az ülés elején Pajna Zoltán elnök bejelentette: a következő uniós finanszírozási ciklus TOP Plusz pályázatán a megyei önkormányzat 5 milliárd 546 millió forintot nyert el a program folytatására. Ezt követően Szabó Marianna, a Paktumiroda vezetője ismertette a projekt eredményeit. 2016. szeptember 1. és 2022. március 31. között 1650 főt vontak be a foglalkoztatási támogatásokba.

 

Kiss László (Momentum) szerint kiváló szakmai munka lett a két stratégiai dokumentum, amelynek megállapításai közül kiemelte azt, hogy magas kihasználtság mellett működnek a megye bölcsődei intézményei. Pajna Zoltán elnök erre reagálva elmondta: a következő időszak egyik fontos területe lesz a férőhelyek bővítése. Szegi Emma (Fidesz-KDNP) felidézte, volt olyan időszak, amikor óvodák és iskolák zártak be, mert nem volt elég gyermek.

 

Kiss Attila (Fidesz-KDNP), Hajdúböszörmény polgármestere rámutatott arra, hogy 

a BMW-beruházás bejelentése óta jelentősen megnövekedett a vállalkozók érdeklődése a térség iránt, a településvezetők hetente tárgyalnak potenciális befektetőkkel. 

Ménes Andrea (Fidesz-KDNP), Vámospércs polgármestere többek között a duális képzés fejlesztését szorgalmazta felszólalásában a szakképzett munkaerő minőségének fejlesztése érdekében.

A folytatásban a megyei önkormányzat költségvetési rendeletének aktualizálását fogadta el a grémium, majd végül – az előzőekhez hasonlóan – egyhangúan jóváhagytak öt Interreg Central Europe transznacionális pályázatban való részvételt.

 

BS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában