Élen a haltermelésben

2021.12.23. 20:00

Sok a hal a magyar vizekben, a tányérokra azonban alig kerül belőle

Hazánk Európa legnagyobb afrikaiharcsa-előállítója.

Forrás: Molnár Péter

– A magyar haltermelés három nagy régióban összpontosul. Egyik az Észak-Alföld, benne Hajdú-Bihar, mely az egész országban a legtöbb halat előállító megye. A másik a Dél-Alföld, Szeged központtal, e kettőben jellemzően kevesebb, nagyobb tógazdaság van. A harmadik pedig a Dél-Dunántúl, ahol inkább sok kisebb halgazdaság van – ismertette a Napló érdeklődésére Fehér Milán, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Halbiológiai Laborjának vezetője. Az intenzív haltermelésben jelentős szereplő a környékünkön Komádi, Tiszacsege; Békés megyében Szarvas vagy Vésztő, ahol toktelep működik. Annak ellenére, hogy nagymértékben időjárásfüggő, a haltermelés nagyon stabilnak mondható: míg például a sertések száma a rendszerváltás óta 8 millióról 3 milliónál kevesebbre esett vissza, a haltermelés volumene az elmúlt 30 évben lényegében változatlan – mutatott rá a szakember. Fehér Milántól azt is megtudtuk, hogy mivel a tógazdaságokban a halakat naponta takarmányozzák is (búzával, kukoricával stb.), az utóbbi időszak jelentős takarmányár-emelkedése ezt a szektort is érzékenyen érinti. 

Az elmúlt években számos kampány igyekezett itthon növelni a halfogyasztást, és az nagyon lassan, de valamelyest emelkedett is, habár nem az elvárható ütemben és mértékben. 

Míg az Európai Unióban egy ember átlagosan évente több mint 20, nálunk mindössze 5-5,5 kilo­gramm halat eszik, ezzel sereghajtók vagyunk – mutatott rá dr. Fehér Milán, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Halbiológiai Laborjának vezetője a Napló érdeklődésére. 

 

Nem tudni az okát 

 

– Természetesen sokkal könnyebb helyzetben vannak a tengerrel rendelkező országok, ezekben hagyományosan nagyon magas a halfogyasztás, helyzetükből adódóan főleg tengeri halakat esznek, édesvízit alig. Ugyanakkor például Ausztriában, Szlovákiában vagy Csehországban, ahol hozzánk hasonlóan nincs tenger, a miénknél jóval többször kerül hal a tányérra. 

Ráadásul itthon még ez a kevés fogyasztás is időszakos: a legtöbb magyar szinte csak karácsonykor eszik halat, máshol ez lényegesen kiegyenlítettebb 

– magyarázta Fehér Milán. 

 

Hozzátette: bár sok felmérés készült, miért ilyen elutasító a magyar lakosság – hiszen nagyon finom őshonos halaink vannak –, mégsem tudni a pontos választ. Néhány ok azért jól látszik. 

Alapvető, hogy nem szeretünk a szálkával bajlódni, a tengeri halak ebben jobbak, lényegében szálkamentesek.

– Meg kell mondani, korábban sokkal több halat evett a magyar társadalom, ez valószínűleg ott tört meg, amikor a szocializmusban a nagyüzemi állattartás elindult, és a sertés-, illetve baromfihús fogyasztása annyira felpörgött, hogy minden mást háttérbe szorított, a hal pedig szinte eltűnt a gasztronómiánkból. Maradt a karácsonyi halászlé és rántott hal, nem is nagyon tudjuk más módon elkészíteni ezt az állatot – részletezte a szakember. 

Forrás: Molnár Péter

Kifejtette: az alacsony feldolgozottsági szint is hozzájárul az elégtelen fogyasztáshoz. A csirkemellhez nem élve vesszük a baromfit és otthon kezdjük megkopasztani, hanem kicsomagolva, konyhakészen vásároljuk, a halértékesítésben azonban Magyarországon még mindig az élő hal dominál. Az emberek azt szokták meg, hogy karácsonykor élve vesznek halat: látni ünnep előtt a nagyáruházakban, ahogy sorban állnak a vevők a halpultnál. Egészben vásárolják meg, így azonban az elkészítése igen sok munkát igényel. 

Fontos lenne, hogy sokkal több legyen a feldolgozott haltermék, ahogyan az más országokban jellemző; szerintem elsősorban ezzel lehetne növelni a halfogyasztást.

Jelenleg a választék hazai feldolgozott halból szűk, és nem is mindig elérhető – mondta el Fehér Milán. Arról is beszélt, hogy az utóbbi években nagy lett a kereslet a harcsa iránt, ez ugyanis szálkamentes. 

 

Finom húsú és őshonos 

 

Mint megtudtuk, nálunk két harcsafajt is termelnek, az egyik a folyami vagy szürke harcsa, ami a legnagyobbra növő, nagyon finom húsú őshonos hazai faj, másik az afrikai harcsa, mely bár Afrikából származik, mára Magyarország a legnagyobb előállítója Európában. Előbbi jobb minőségű, utóbbi sokkal olcsóbb. Mostanra ezekre már megvan a kereslet, azonban főleg a karácsonyi időszakra koncentrálódik, amikor meg hiány lép fel, mert egyelőre nem bírunk eleget előállítani belőlük. 

A halfogyasztásunk fele hazai termelésből származik, abból mintegy 1,2 kilogramm ponty évente, fejenként; a másik fele importhal. 

– Azt is meg kell jegyezni, hogy sokan nem esznek őshonos, hazai termelésű halakat, hanem csak importot, ennek pedig részben oka lehet, hogy a német diszkontláncokban előbb találkoznak tengeri halakkal, mondjuk tengeri süllővel, aranydurbinccsal, mint magyar hallal – tette hozzá Fehér Milán. 

 

Évi 14-16 ezer tonna 

 

A szakember úgy véli, hogy a DE MÉK Halbiológiai Laborja, ha közvetlenül nem is, azzal segítheti a hazai halfogyasztás növekedését, hogy igyekszik a termelők számára hatékonyabb módszereket kidolgozni, amikkel fenntarthatóbban, stabilabban lehet halat előállítani. Fehér Milán emlékeztetett: az országos kampányok mellett az is fontos, hogy a ma népszerű gasztroshow-kban sok halételt készítenek. – Szerintem a halfogyasztás szépen lassan fog növekedni – adott hangot bizakodásának. 

 

A fentiek után talán meglepő lehet, hogy Magyarországon sokan foglalkoznak étkezésihal-termeléssel, évi 14-16 ezer tonnát állítanak elő, ennek jelentős részét tógazdaságokban, és legnagyobb arányban pontyot. Emellett folyamatosan nő az intenzív haltermelés jelentősége is, amely elsősorban afrikai harcsát bocsát ki. 

 

Szőke Tímea 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában