'56

2021.10.25. 09:40

Csökmőn is megemlékeztek a forradalomról

Forrás: Faluház

– 1956. október 23-áról nem volt szabad beszélni. Sokat sejtető csend övezte. A történelem tette végül a méltó helyére, állította megfelelő megítélés alá – hangzott el Nagy Tibor polgármester ünnepi beszédében pénteken délelőtt a községi megemlékezésen. Ezután az USA budapesti követsége és külügyminisztériuma közötti telex-üzenetváltásából idézett érdekességeket.

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő is tiszteletét tette Csökmőn. Ő történelmi párhuzamot vont az 1956-os és az 1848-as események között, méltatva a korabeli hősök bátorságát, elszántságát. Szabó Gyula református lelkész többek között a közelgő halottak napjára utalva a forradalomban elhunytakról is említést tett. Az ünnepi műsort a népdalkör és a helyi művészeti iskola, valamint Szigeti Jánosné presbiter szereplései színesítették. A koszorúkat az intézmények képviselői helyezték el az emlékműveknél.

B. Kiss Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában