új programot indít az Agóra

2021.09.23. 08:37

A jövő női mérnökeit keresik Debrecenben

Lányok kaphatnak kedvet a műszaki tudományokhoz az Agórában.

Élménytúrán mutatták be a programot a résztvevőknek | Fotó: Agóra

Kimondottan lányoknak szóló, projektalapú programot indít 2021 októberétől az Agóra Tudományos Élményközpont. A WATCH célja, hogy a valós életből vett mérnöki feladatok megoldásán keresztül, élményszerűen tegye vonzóvá a lányok számára a STEM területeket (Science + Technology + Engineering + Mathematics = tudomány + technológia + mérnöki tudományok + matematika), miközben a résztvevők megtapasztalhatják a csapatmunka előnyeit és örömét is.

Élménytúrán mutatták be a programot a résztvevőknek | Fotó: Agóra

A 2021/22-es tanév végéig tartó, ingyenes programra 10. osztályos, pályaválasztás előtt álló lányok jelentkezését várják, a debreceni gimnáziumokkal kialakított együttműködés részeként. A kiválasztott 64 lány négy csoportban, iskolaidőn kívül, másfél órás foglalkozásokon dolgozik majd együtt, de lesznek olyan, természettudományos szakmákat, valamint sikeres női életpályákat is bemutató témanapok és rendezvények, amelyekre minden érdeklődőt szívesen látnak majd – tudatta kedden a tudományos élményközpont.

Kódolásra fel!

A program célja a mérnöki utánpótlás sokszínűségének biztosítása úgy, hogy olyan csoportok is elképzelhető karrierútnak válasszák a mérnöki pályát, melynek tagjai eddig azt gondolták, hogy ez a lehetőség nem alternatíva számukra – írják. Ezeken a foglakozásokon a lányok bepillanthatnak a különböző kódolási felületek világába, és áttekinthetik, milyen előnyei vagy éppen hátrányai lehetnek a mesterséges intelligencia használatának. Elsajátíthatják egy háromdimenziós grafikai szerkesztőprogram használatát, amelynek segítségével egyedi tárgyakat alkothatnak. Belekóstolhatnak az okoseszközök tervezésébe is: készíthetnek okos növényápoló szettet, amely segíti a virágok gondozását, esetleg megalkothatnak egy igazán különleges tükröt, amely készülődés közben megjeleníti az aktuális napi feladatokat vagy éppen a legfrissebb időjárás-előrejelzést – derül ki a híradásból.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában