a vadkárt jelenteni kell

2021.07.04. 15:54

Nagyon kevés a vaddisznó a megyében

Vadkár esetén a gazda és a vadász törekedjen a kompromisszumra, a megegyezésre.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

– A város és környéke is a megye szigorúan korlátozott területei közé tartozik az afrikai sertéspestis veszélye miatt – ezt Nagy Lajos, a tájegységi fővadász mondta a Létavértes város napja alkalmából rendezett vadászati kiállítás megnyitóján pénteken. Hozzátette, hogy az országhatár mellett lévő területek szigorú védettségi besorolása azonban nem jelent különlegességet, hiszen Hajdú-Bihar jelentős része ebben a besorolásban van. Hozzáfűzte, hogy jelenleg nagyon kevés a vaddisznó a térségben, tehát biztonságban van a házi sertésállomány.

Nagy Lajos | Fotó: Napló-archív

A tájegységi fővadász ismertette a vadászati aktualitásokat is, amelyek között kiemelten szerepelt a vadkárok megtérítésének lehetősége. A szakember arra kérte a vadkárt szenvedett gazdákat, hogy kár észlelés esetén, a megtérítése érdekében keresse a vadászatra jogosult személyt. A vadkárt az észleléstől számítva 15 napon belül be kell jelenteni. – Ha ezt a 15 napot mindenki betartaná, már azzal sok vitát el lehetne kerülni! – jelentette ki Nagy Lajos, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a keletkezett vadkár 10 százaléka az önfenntartó rész, azt a földtulajdonosnak kötelessége elismerni, azért nem nyújthat be kárigényt. Ugyanakkor hangsúlyozta, a felek minden esetben törekedjenek a kompromisszumra, a megegyezésre.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában