2021.07.28. 12:01
A kenyerek körül forog majd a világ a Nagyerdőn
Első vidéki helyszínként Debrecenbe látogat el a Kenyérlelke fesztivál.
Fotó: Till Attila-archív
Egész napos programmal várják a szervezők a tradicionális kenyér szerelmeseit szombaton, 10 órától a Békás-tónál. Bár itt minden a kenyérről szól majd, lesznek bemutatók, beszélgetések és zenés fellépők is.
– Budapesten idén már hetedik alkalommal tartjuk majd meg, a szokásokhoz híven az új kenyér ünnepén, augusztus 20-án a hagyományosan kenyeret készítők legrangosabb találkozóját. Az elmúlt években láttuk, hogy a fesztiválra az ország minden részéről érkeztek versenyzők, kiállítók, és elnézve az otthonsütők számának emelkedését, fontosnak tartottuk, hogy a fesztivál ne csak a fővárosban valósuljon meg – mondta el a Napló megkeresésére Till Attila, a rendezvény egyik szervezője.
A találkozó célja, hogy a kovászos kenyér szerelmesei megismerhessék egymást, tapasztalatot cserélhessenek.
– A célunk, hogy a legfőbb élelmiszerünket illetően a minőséget emeljük előtérbe. Valaha csak jó kenyereket ettek a magyarok is. A hagyományos kenyér lisztből és vízből összeállított kovászból, sóból, lisztből, valamint vízből készül. Ezt a kenyeret macerás elkészíteni, hiszen kelni is legalább 10-12 órán át hagyjuk, de az biztos, hogy eláll egy hétig. Régen az asszonyok egy héten csak egyszer sütöttek kenyeret, aztán azt becsavarták egy konyharuhába, és biztosított volt a család ellátása – mondta, hozzátéve: meggyőződésük, hogy a ma olyan sokakat érintő ételérzékenység is visszavezethető az adalékanyagokkal ellátott élelmiszerek fogyasztására.
A tudásukat is összemérhetik
A rendezvény szervezőit mindig is érdekelte a csúcsgasztronómia, az, hogy élelmiszert állítsanak elő a legjobb magyar alapanyagokból. – Fontos üzenetünk az is, hogy mindez mindenki számára elérhető. A minőségi élelmiszer nem elitista. A Kenyérlelke fesztivál a támogatásoknak köszönhetően ingyenes. A rendezvény egyfajta vásár, ahol sok – a törekvéseinkkel egyetértő – fővárosi és debreceni pék állít majd ki és tart workshopot – részletezte az ismert műsorvezető.
Ugyanakkor a reflektorfényt most nem a profi pékségek kapják: a megye legnagyobb szénhidrát buliján az előzetesen regisztrált amatőrök fehér vagy félbarna kenyereikkel az otthonsütők versenyén küzdhetnek meg a legjobbnak járó díjért. A szakmai zsűri kóstolója után eredményt hirdetnek: a második és harmadik helyezést elért versenyző oklevelet kap, a legjobbnak bizonyuló otthonsütő pedig egy értékes robotgéppel gazdagodhat.
BBI
Programok
A debreceni Kenyérlelke fesztiválra a belépés ingyenes, de védettségi kártya felmutatása szükséges.
2021.július. 31.
Nagy színpad:
10.00–11.00 – A fesztivál, a piac indul. Programismertetés.
11.00–11.10 – Vajda József pék, Till Attila és Debrecen város köszöntője.
11.10–11.30 – Ormós Gabi (Jenői pékség) pék képes prezentációja kenyérről, gabonáról, küldetés, a workshop színpad napi programjának ismertetése.
11.30–14.00 – Cseperkáló József és Takács Zoltán pékek bemutatója (Józsi – kiflikészítés, Zoli – bagettkészítés). Közben: beszélgetés lisztekről, gabonáról, gazdákról.
Mindezzel párhuzamosan: 12.00–13.00 – Az otthon sütők kenyereinek zsűrizése a színpad előtt.
14.00–14.30 – Beszélgetés Dormán Péterrel (Freyja pékség)
15.00–16.00 – The Anahit-koncert
16.00 – Otthon sütők versenyének eredményhirdetése
16.30 – Járai Márk-koncert
Zenélazutca színpad:
10.00 –11.00 Fonyódi Ádám – hangdrum
11.15–12.24 Lőrincz Sándor – akusztikus gitár + ének
12.30–13.45 Szabó Tamás – akusztikus gitár + ének
14.00–15.00 Fehér Lili – akusztikus gitár + ének
15.15–16.15 Rétvári Péter – akusztikus gitár + ének + looper
16.30–17.30 Oláh Marcell – akusztikus gitár + ének
17.45–18.45 MIVIANA akusztik – akusztikus gitár + ének
19.00–20.00 Cece & Heron – akusztikus gitár + ének
A változtatás jogát a szervezők fenntartják.