Tudományos munkák

2021.06.04. 14:49

Tanulmánykötetben szerepelnek a debreceni diákok írásai

A Debreceni Egyetem hallgatóinak 8 dolgozata szerepel a kiadványban.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Tudományos Diákköri Konferencián (TDK) kiemelkedően teljesítő hallgatók tanulmányaiból összeállított kötetet mutattak be online a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán június 4-én. A kiadványban szereplő tudományos munkák elsődleges célja a prevenció – olvasható a hirek.unideb.hu-n.

A Diáktudomány 6 – Fejlesztő tudomány címmel megjelent új kötetben összesen nyolc tanulmány szerepel, csaknem száz oldalon.

Jávorné Erdei Renáta, a Tudományos Diákköri Tanács elnöke a pénteki online kötetbemutatón kiemelte a gyűjtemény interdiszciplináris jellegét, valamint hangsúlyozta, hogy a tanulmányok közös nevezője a megelőzés. – Mindegyik tudományos munka azt a célt szolgálja, hogy hozzájáruljon a lakosság egészségi állapotának fejlesztéséhez, erősítsék a különféle megbetegedések megelőzési szinttereit. A hallgatóink ezt különböző vizsgálatokkal igyekeztek alátámasztani.

„Kutatásaikban megmutatják azokat az intervenciós lehetőségeket, amik később akár gyakorlati programokká is fejlődhetnek.”

Ez a kötet már a hatodik olyan kiadvány, amely a TDK-s munkába bekapcsolódó egyetemistáknak ad lehetőséget a bemutatkozásra – hangsúlyozta a TDT elnöke. A kötetben szereplő hallgatók online is ismertették tudományos munkáikat, kutatásaik eredményeit. Többek között olyan témában végeztek vizsgálatokat, mint az oltásbizonytalanság és az oltásellenesség néhány jellemzője a koronavírus-járvány idején erdélyi magyar felnőttek körében. Emellett a maxillo-facialis régió tumorvizsgálatainak témakörében készített adatbázis alkalmazását is bemutatták.

Fotó: unideb.hu

Az esemény résztvevői előadást hallhattak a koronavírus-járvány idején az orvosok és asszisztensek körében tapasztalt álmatlanságról és az egészségügyi szakemberek életmódjáról, a serdülőkorú fiatalok testmozgásra és sportolási szokásokra vonatkozó egészségmagatartásáról, valamint a védőnők a fogyatékos gyermeket nevelő családok egészséges működésében betöltött családgondozó szerepéről is. A kötetben a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem hallgatói is publikáltak, eredményeiket ők is bemutatták az online rendezvényen. A tanulmánykötet már elérhető a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában