fejlesztések várhatóak

2021.05.19. 10:13

Szépül és újul a kétszáz lelkes bihari község

A közterületekre, valamint a lakosok portáira csaknem 400 tő muskátlit ültettek ki Bihardancsházán.

Fotó: Péter Imre

A bűnözéstől mentes, lakói összetartásáról híres településén 184-en élnek. A kis falu olcsó ingatlanjai és nyugodt, biztonságos életkörülményei ellenére évek óta küzd az elöregedés és az elvándorlás ellen.

Napjainkban a Bihardancsházán élőket – a magyar települések lakóihoz hasonlóan – a koronavírus-járvány utáni újranyitási intézkedések foglalkoztatják. Jelenleg a falu vakcinára regisztrált lakosai közül már mindenki megkapta az első oltást, többségük a másodikat is. Korábban két helyi lakos szorult kórházi kezelésre, de szerencsére már ők is otthonaikban gyógyulnak. Jelen pillanatban új fertőzöttről nem tud Balku Tamás polgármester, aki azt is közölte a Naplóval, hogy házi karanténban egyetlen lakosuk sincs. Mint elmondta, Bihardancsháza polgárainak egészségügyi ellátásáról, így a védőoltások beadásáról dr. Tverdota László orvos gondoskodik, de vannak, akik a berettyóújfalui oltóponton kapták meg a vakcinát, őket az önkormányzat a falugondnoki szolgálat segítségével szállította a közeli városba.

A polgármester örömmel újságolta, hogy a református egyházközség 15 millió forintot nyert templomuk belső felújítására. Bár nem önkormányzati pályázatból, de megvalósul ez a régen várt munka a két évvel ezelőtti külső felújítást követően. A közeli napokban elkezdődik játszóterük korszerűsítése, azaz lecserélhetik az összes játékot, továbbá az időjárás viszontagságai következtében tönkrement színpad és lelátó is újjáépül majd.

Mint azt a polgármester megfogalmazta, jelenleg az utak állapotának javítását tartják a faluban a legfontosabbnak, ezért célirányosan csak útfejlesztéssel kapcsolatos pályázatot adtak be. A község szépítésének érdekében tavaly ősztől folyamatos parkosításokat végez az önkormányzat. Ehhez saját forrásból beszereztek díszcserjéket (rózsalonc, díszsom), fákat (juharfa, gömbszivar), továbbá az önkormányzati épületek ablakaiba és a közterületekre, valamint a lakosaik portáira csaknem 400 tő muskátlit ültettek ki.

Péter Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában