Rémhírek a menhelyekről

2020.11.23. 10:50

Többen fogadnak örökbe kutyát a kijárási tilalom óta?

Utánajártunk, befolyásolják-e a jelenlegi rendeletek a négylábúak mindennapjait.

Fotó: Bisteyné Magdolna-archív

Az elmúlt időszakban a kormány több komoly korlátozást jelentett be a koronavírus-járvány megfékezésére, amelyek közül az egyik legfontosabb a kijárási tilalom. Az emberek csak bizonyos esetekben hagyhatják el otthonukat este 8 óra után, azonban a kutyás gazdik ekkor is levihetik kedvencüket, hogy az elvégezze dolgát, illetve egészségügyi séta gyanánt. Igaz, csak a lakóhely 500 méteres körzetében lehet sétáltatni a kutyust – Bisteyné Magdolna, a Pacsi Kutyamenhely Alapítvány önkéntese szerint ennek köszönhető, hogy az interneten terjedt rémhírek, miszerint sokan azért vesznek magukhoz kisállatot, hogy szabadon közlekedhessenek a korlátozások ellenére; nem igazak.

Még több figyelem

– Jómagam is több portálon olvastam, hogy a kijárási tilalom kihirdetését követően megnövekedett a menhelyekről befogadott kutyusok száma, ezért egy átfogó felmérést készítettem a környezetemben, ami igazolja: nem támaszthatóak alá a világhálón olvasott információk.

„Nem gondolnám, hogy az emberek csak azért fogadnak örökbe állatot, hogy éppen este nyolc óra után egy rövid sétát tegyenek. Jobban tartok attól a jelenlegi időszakban, hogy az ünnepek közeledte miatt számtalan kutyus gazdira, de nem otthonra talál”

– fogalmazott a Naplónak, amikor arról érdeklődtünk, megnövekedett-e a kijárási korlátozás bejelentése óta az örökbefogadók száma.

A karácsony közeledtével a legtöbben azon gondolkodunk, mivel is lephetnénk meg szeretteinket. Az önkéntes úgy véli, a legrosszabb választás élő állatot ajándékozni, mégis az a tapasztalat, hogy az év végi időszakban dübörög leginkább a kereslet a kölyökkutyák iránt. – Egy kutyust vagy bármilyen állatról is legyen szó, csak akkor ajándékozzunk, ha az a valaki tényleg készen áll arra, hogy gondos gazdivá váljon, és szerető otthont teremtsen kedvence számára! Ne pillanatnyi öröm legyen; sokszor azt látjuk, hogy az ünnepek után visszakerülnek a kutyusok, legrosszabb esetben pedig az utcára. Persze vannak kivételek, de szívem szerint nem ajándékoznék karácsonyi időszakban kutyust egyik szerettem számára sem – mondta.

A kutyasétáltatással kapcsolatban is érdeklődtünk: egy nap hányszor szükséges kutyusunkat elvinni sétálni? – Tekintettel kell lennünk az eb korára, élettani állapotára. Egy idősebb kutyát többször le kell vinni, de ezzel a gazdija úgyis tisztában van, hiszen az évek során minden bizonnyal kitapasztalta. Illetve ott vannak a kölykök, akik 4 hónapos korukban megkapják a kötelező védőoltásokat, ebben az időszakban ők is igénylik a többszöri sétát – fűzte hozzá, majd felhívta a figyelmet: – A korlátozások miatt most még inkább oda kell figyelnünk kedvenceinkre, és arra, hogy még az esélyét se adjuk meg, hogy kiszökjenek az udvarról, ezt leginkább az este 8 utáni kijárási tilalom végett hangsúlyozom. Jelenleg a menhelyünket sem lehet látogatni, de mint tudjuk, a munka és az élet nem áll meg: ugyanúgy fogadunk rászoruló állatokat, folynak a mentések. Természetesen van mód örökbefogadásra is: a leendő gazdik virtuálisan (internetes oldalon) ki tudják választani a kutyusokat, egy előre egyeztetett időpontban pedig – a biztonsági előírásokat betartva – tudnak személyesen is találkozni a négylábúakkal – tájékoztatott végül.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában