virtuális világ

2020.04.15. 14:15

Egyre többen és többet vagyunk online térben

Az internetszolgáltatók szerint már érzékelhető a forgalomnövekedés az otthon tartózkodás miatt.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A koronavírus-járvány világszerte olyan intézkedések meghozatalára sarkallta az államok vezetőit, amelyek miatt a munkavállalók home office-ban (vagy csak egyszerűen: otthonról) dolgoznak, a diákok pedig távoktatásban részesülnek. Fontos kérdés, hogy vajon a megnövekedett adatforgalmat elbírja-e a magyar infrastruktúra.

Lassulhat az internet

A Nemzeti Kiberbiztonsági Intézet közlése szerint kalkulálni kell az internet lassulásával, hiszen az előbb említett okokon túl számos szórakozási lehetőséget is az online térben érünk el, gondoljunk csak a videó- és streamingportálokra vagy a videójátékokra. A jelenség hatásai már tapasztalhatók, a közelmúltban Orbán Viktor miniszterelnök facebookos bejelentkezését annyian akarták követni egyszerre, hogy abba a közösségi oldal is „beleremegett”. Az élő kapcsoláskor a számláló csaknem 250 ezer ember együttes jelenlétét mutatta, ennek megfelelően technikai problémák is felléptek, a lefagyások mellett a videó is néma maradt. Nemzetközi színtéren már történtek globális lépések: az Európai Bizottság megkeresése nyomán a Netflix és a YouTube is a minőségrontás mellett döntött, amely egyelőre 30 napig tapasztalható. Magyarországi viszonylatban pedig érdemes említést tenni a mobilszolgáltatókról, amelyek egymásra licitálva kínálnak ingyenesen elérhető mobilinternetet a veszélyhelyzet miatt. Ezek aktiválása és használata képes lehet valamennyire a vezetékes hálózat tehermentesítésére.

A szolgáltatók felkészültek

Megkerestünk két nagyobb internetszolgáltatót, hogy megtudjuk, mi várható itthon. A UPC Magyarország közlése szerint felkészülten tapasztalták a jelentősen megnövekedett hálózati forgalmat. Ismertették továbbá, hogy a távoli elérést biztosító VPN-kapacitást is bővítették az otthoni munka biztosítása érdekében.

A Magyar Telekom is megerősítette a forgalomnövekedést. Statisztikáik alapján az első napokban 20-30 százalékkal növekedett az adatforgalom, de hanghívásoknál az emelkedés mértéke az előző heti kimutatáshoz képest az 50 százalékot is elérte. A vállalat kifejtette, hogy a helyzet percről percre változik, így folyamatosan figyelik a hálózatot, és törekszenek a kapacitások megfelelő kezelésére, a lehetséges bővítés érdekében. Előkészítettek olyan védelmi intézkedési terveket, amelyekkel szükség szerint be tudnak avatkozni a biztonságos működtetés fenntartásához.

Nyugtatásul közölték, hogy a hálózati infrastruktúra megfelelő a jelenlegi igényeknek, azonban a várhatóan a jövőben bekövetkező tényleges forgalomnövekmény mértéke fogja meghatározni az esetleges korlátokat. Végül tudatták, hogy azokon a pontokon, ahol extra kapacitásigény jelentkezik, bővítési lépéseket tesznek.

SzG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában