erősödik a vidék

2019.07.19. 12:46

Példát lehet venni a bárándi fejlesztésről

A régi, impozáns épületet kreatív építészeti eszközökkel sikerült felújítani – fogalmazott Kiss Miklós vidékfejlesztési államtitkár Bárándon, a közel 50 millió forintos költséggel felújított, korszerűsített és gazdasági energetikai rendszerrel ellátott polgármesteri hivatal ünnepélyes átadásán pénteken.

Fotó: Kovács Zsolt

A politikus hangsúlyozta: a kormány célja a magyar falvak, a vidék megerősítése, hiszen a magyarság jövője a magyar vidéken, az ott élők sorsán múlik. Javítani kell a faluban élők életminőségén, hogy a falvakban jól érezzék magukat, onnan ne akarjanak elköltözni, illetve a városiak számára is vonzó lehetőséget kínáljon. A fejlesztésekre megvan a forrás, és biztatta a polgármestereket, hogy éljenek a pályázási lehetőségekkel.

Fotó: Kovács Zsolt

- A vidékfejlesztési pályázat által, amely a településképet meghatározó épületek rekonstrukcióját és energetikai korszerűsítését célozta meg, teremtett arra alkalmat, hogy a helyi védettségű, szecessziós stílusú épület külső patináját egy modern, XXI. századi feltételeknek megfelelő, praktikus belső tartalommal töltsük meg – fogalmazott köszöntő beszédében dr. Kovács Miklós, Báránd polgármestere, a felújított polgármesteri hivatal átadásán pénteken. A faluvezető hangsúlyozta: az épületen az 1910-es megépítését követően a most befejeződött felújítás volt a legnagyobb állagmegóvó, épületátalakító, modernizáló munka. Mindezt régóta tervezgetik, az udvart már parkosították, parkolókat alakítottak ki, de az épület korszerűsítésére egy 2016-ban kiírt,majd 2017-ben megnyert pályázat adott lehetőséget. Eredetileg az egész épületet, a pincétől a tetőzetig szerették volna korszerűsíteni, ám a munkálatokat a támogatás összegéhez igazították.

Korszerűbb körülmények között

Bodó Sándor államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a közösségi összefogást emelte ki a felújítás kapcsán, majd hangsúlyozta, hogy Báránd élt és folyamatosan él is a pályázati lehetőségekkel. Bizonyítja ezt a most átadás alatt lévő épület is.

Fotó: Kovács Zsolt

- Nem mindegy, hogy az épületben milyen körülmények között dolgoznak az emberek, milyen környezetben fogadják az ügyfeleket, találkoznak a lakossággal. Hiszem, hogy a szép környezetnek, a komfortnak nevelő hatása van. Mi itt, vidéken a vidékfejlesztést másként éljük meg, hiszen az rólunk szól – mondta a politikus, aki említette, hogy Bárándon további fejlesztések várhatók, hiszen a falu tagja egy, a kistelepülések jövőjét kedvezően befolyásoló országos mintaprojektnek.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában