egészségügy

2019.07.01. 14:02

A klinika átvette a várostól az egészségügyi alapellátási feladatokat

Nagyobb alapterületen, korszerűbb környezetben, minél kevesebb várakozási idővel.

Fotó: Kiss Annamarie

Július 2-től új helyen működik a felnőtt háziorvosi ügyelet: a Debreceni Egyetem Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Klinika épületében – a főépülettől jobbra, a régi Sebészeti Klinika bal oldalán – lesz elérhető a szolgáltatás. Július 1-től ugyanis a DE Klinikai Központ átvette az egészségügyi alapellátási feladatokat Debrecen városától; így a jövőben a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet égisze alatt működik majd a felnőtt és gyermek háziorvosi ügyelet, a fogászati alapellátás és ügyelet, az Egészségfejlesztési Iroda, a Védőnői Szolgálat, valamint az intézet végzi az iskola- és óvoda-egészségügyi szolgáltatásokat is.

– Mikor valaki beteggé válik, akkor félelmekkel és kérdésekkel lesz tele. Ilyenkor nagyon fontos, hogy megválaszoljuk a kérdéseket, s hogy már az első pillanatban megfogjuk a kezét, és vezessük végig azon az úton, amelynek végén kiderül, hogy ép és egészséges. Ezen az úton jó esetben az első kapu az alapellátásba nyílik – fogalmazott Berényi Ervin, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke a hétfői sajtótájékoztatón. – Ezentúl nagyobb alapterületen, korszerűbb környezetben biztosíthatjuk, hogy minél kevesebbet kelljen várakozni, s a beteg minél hamarabb arra a pontra kerüljön, ahol a megfelelő ellátást kaphatja meg – mondta az elnök.

 

Komplex szemlélet, tervezés

– A megye lakosságának 90 százalékát a Debreceni Egyetem látja el a Kenézy Kórház integrációjával. Az intézet fantasztikus lehetőség, megvalósulásával egy olyan rendszer jön létre, mely segítségével az összes betegutat kontrollálni tudjuk az alapellátástól a sürgősségi ellátáson át kezdve a daganatos betegekig – fogalmazott Berényi Ervin. Az elnök arra is utalt, hogy város elmúlt években tapasztalt fejlődése alapján a lakosság száma bizonyosan nőni fog, s ha ez így lesz, szükségessé válik az egészségügyi szolgáltatói rendszert megerősíteni a várossal közösen. – A lehető leglogikusabb rendszert kell kialakítanunk, hogy a megnövekedett elvárásoknak meg tudjunk felelni – mondta Berényi Ervin.

Több feladat egy kézben

– Debrecen – gondoskodó városként – átadja az alapellátás feladatát méltó helyre: az egyetemnek, ahol egységesen, egyetemi környezetben, nagyobb alapterületen egyesítve működik majd a rendszer – emelte ki Papp Csaba Debrecen tanácsnoka, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet megbízott igazgatója.

– A város számára az alapellátás mindig is fontos feladatnak számított – mondta Papp Csaba, aki kifejtette, Magyarországon az egészségügyi ellátás két nagy területre tagozódik. Az egyik alapellátás néven működik, melyet az önkormányzat szervez meg; a másik a szakellátás és a fekvőbeteg-ellátás, ezt vagy kórházak, vagy – ahogy városunkban is – klinikák végzik. Márciusban döntött úgy Debrecen önkormányzata, hogy az alapellátás feladatát a stabilan működő egységnek, a Debreceni Egyetemnek adja át. Így az egyetem július 1-én útjára indította a Debreceni Egyetem Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetét. Így tehát ezentúl egy kézben koncentrálódik Debrecen teljes ügyeleti rendszere, s az egyetem humán erőforrásait használva az egyetem területén működik majd az alapellátás: a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi ügyelet. – A Gondoskodó város a védőnői rendszert is biztosítja. A védőnők már csecsemőkortól, sőt magzati kortól kezdve segítik a lakosságot, a várandós édesanyákat, szülés után jelen vannak az első lépéseknél, majd később, iskolás korban, a második évtől kezdve az iskolai védőnők az iskolaorvosokkal az állam által finanszírozott komplex szűrővizsgálati program keretében végeznek szabályozott vizsgálatokat a páros iskolai évfolyamokon, az úgynevezett indikátorévekben – magyarázta a tanácsnok.

A fogorvosi ellátás megszervezése és az anyatejgyűjtő központ működtetése szintén az Intézet hatásköre lesz.

Papp Csaba arról is tájékoztatott, hogy mindezek mellett Debrecen a későbbiekben gyermekprevenciós ellátás indítását tervezi. Ennek lényege, hogy az iskolás korú gyermekek orvosi vizsgálata – iskolaidőben – egy központban történik majd, melynek helyéről még nem határoztak. Itt kerülne sor egészségnevelési és drogprevenciós előadásokra, oktatásra is, tehát a gondozóház biztosítaná, hogy minden gyermek egyforma, ugyanolyan minőségű oktatásban részesülhessen.

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában