Helyi közélet

2017.10.23. 13:16

Legyünk büszkék!

<em>Október 23. Az a gyanúm, hogy a magyarok többsége a naptárban meglátva a piros betűs ünnepnapot, inkább a hosszú hétvégére gondol, mint az 1956-os forradalomra és szabadságharcra. </em>Boros Norbert írása.

Október 23. Az a gyanúm, hogy a magyarok többsége a naptárban meglátva a piros betűs ünnepnapot, inkább a hosszú hétvégére gondol, mint az 1956-os forradalomra és szabadságharcra. Boros Norbert írása.

Ez az ünnep valahogy nem fészkelte be magát annyira a magyarok lelkébe, mint mondjuk 1848. március 15-e. Hogy miért? Az egyik ok az lehet, hogy a rendszerváltásig ellenforradalomként beszéltek az 56-os eseményekről, s hivatalosan csak 1990 óta adózhatunk tisztelettel a hősök emléke előtt. Úgy tűnik, ez a közel három évtized még kevés volt arra, hogy az akkori forradalmárok méltó helyre kerüljenek a magyarok szívében.

De az is lehet, a világ változott meg teljesen, s a múltunkra már nincs időnk figyelni, csakis a jelenünkre. Gondolom, sokan emlékeznek 2015. november 13-ára, amikor a párizsi terrortámadást követően a Facebookon számtalan profilkép felvette a francia trikolor színeit, szolidaritást vállalva.

Naiv lennék, ha azt feltételezném, hogy hétfőn piros-fehér-zöldbe öltözik majd a „képeskönyv”, ám abban szeretnék hinni, hogy jó páran megállunk majd egy pillanatra, s elgondolkozunk azon, hogy anno voltak olyan emberek, akiknek a szabadságukért kellett harcolniuk.


[related-post post_id="3655985"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában