Helyi közélet

2017.09.19. 18:40

Bíróság előtt kell felelnie a böszörményi őstermelőnek

Hajdúböszörmény - A munkabalesethez a vonatkozó jogszabályok többszörös megsértése vezethetett.

Hajdúböszörmény - A munkabalesethez a vonatkozó jogszabályok többszörös megsértése vezethetett.

A vádirat ismertetésével, a vádlott és tanúk meghallgatásával elkezdődött kedden a Hajdúböszörményi Járásbíróságon a tavaly novemberi pródi halálos munkabaleset tárgyalása. A terhelt, N. István nem kívánt vallomást tenni, ahogy korábban, a gyanúsítottá válását követően sem nyilatkozott a nyomozati szakaszban. Előtte tanúként viszont vallott, így tegnap azon nyilatkozatait olvasta fel a bíró.

[related-post post_id="3265478"]

A vád szerint – tájékoztatott Tatár Tímea, a Debreceni Törvényszék sajtószóvivője – a férfi és két segítője szemes kukorica berakodásához kezdett, a munkálatokat a vádlott felügyelte, irányította. A takarmánnyal megpakolt mezőgazdasági vontatóval és a pótkocsival a gazdasági épület mellé állt, elhúzták az utóbbi oldalán lévő kisajtót, és a kiömlő kukoricát talicskába engedték. Amikor a „folyam” elapadt, N. István megemelte a pótkocsi platóját, az oldalfalat azonban nem nyitotta meg. Majd addig emelte a platót, amíg a termény újra megindult. Billentés közben azonban a pótkocsi platójának dőlésszöge és a rajta felhalmozott szemes kukorica olyan kritikus szintet ért el, hogy a takarmány a plató zárt oldalának zuhant. A nagy tömegű kukorica akkora erővel csapódott neki az oldalfalnak, hogy a pótkocsi megbillent és az oldalára borult, maga alá temette és halálra zúzta az egyik segítőt.

N. István – a vádhatóság szerint – több pontot megszegte a munkavédelmi törvényt és a Mezőgazdasági Biztonsági Szabályzatot. A munkafolyamatot például úgy kellett volna megválasztania, hogy a munkavégzés hatókörében tartózkodók egészségét, biztonságát ne veszélyeztesse. A tárgyalás novemberben folytatódik igazságügyi munkavédelmi szakértő meghallgatásával.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában