Helyi közélet

2017.07.04. 10:31

Zsákutca

<em>Hosszú idő után úgy tűnt, az RMDSZ az erdélyi magyarság számára látványos eredményeket érhet el, kihasználva a romániai belpolitikai válság kínálta helyzetet (a kormánytöbbséget adó baloldali PSD bizalmatlansági indítvánnyal menesztette a kormányfőt, amihez a pártot kívülről támogató magyar pártra is számított).</em> Szabó Zsolt László jegyzete.

Hosszú idő után úgy tűnt, az RMDSZ az erdélyi magyarság számára látványos eredményeket érhet el, kihasználva a romániai belpolitikai válság kínálta helyzetet (a kormánytöbbséget adó baloldali PSD bizalmatlansági indítvánnyal menesztette a kormányfőt, amihez a pártot kívülről támogató magyar pártra is számított). Szabó Zsolt László jegyzete.

Az RMDSZ nem autonómiát kért, a régóta talonban lévő követeléseiket vették elő, mint például március 15. ünnepnappá nyilvánítását, vagy az anyanyelv-használat küszöbének csökkentését. Amikor úgy látszott, hogy a PSD-s pártvezér az RMDSZ-es szavazatokért cserébe hajlik a megegyezésre, a politikusok és a média egymást túllicitálva addig szította a hangulatot, mígnem Liviu Dragnea meghátrált. Egyesek Erdély eladásáról beszéltek, a szász nemzetiségű Klaus Iohannis államfő pedig Berlinből üzent: az etnikai autonómia nem lehet alku tárgya. Bár hálátlan feladat anyaországiként nemzetiségi ügyekben okoskodni, a tanulságokkal szembe kell nézni: a magyarellenesség olyan mélyen begyökeresedett, hogy különösebb erőfeszítés nélkül rántja egy táborba a román elitet, másrészt ismét bebizonyosodott, érdemi előrelépést a kisebbségi jogokban az RMDSZ által képviselt apró lépésekkel nem lehet elérni. Egyik sem kecseg­tet sok jóval, hiába lesz (már) 100 éves a román egyesülés…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában