Helyi közélet

2017.06.06. 14:30

Van, aki 3-4 órát is utazik egy nap, csak hogy dolgozni tudjon

Sáp - A mezőgazdasági hagyományokkal rendelkező falu növénytermesztésben és -feldolgozásban gondolkodik. Mi több, már lépéseket is tettek a megvalósítás érdekében.

Sáp - A mezőgazdasági hagyományokkal rendelkező falu növénytermesztésben és -feldolgozásban gondolkodik. Mi több, már lépéseket is tettek a megvalósítás érdekében.

Karacs Imre polgármestertől tudjuk, hogy 2003-ban pályázati finanszírozásban 20 ember elvégezte a zöldség- és fűszernövény-termesztő tanfolyamot. Az önkormányzatnak meglévő tízhektárnyi saját földjén lehetne is termelni. A település vásárolt egy nagyobb telken lévő épületet, amely a felújítás után alkalmas a megtermelt növények szárítására, tartósítására és tárolására. Mindezt figyelembe véve a biokultúra meghonosítása sem tűnik kivitelezhetetlennek. A megtermelt áru egy részét saját fogyasztásra tudnák hasznosítani, a többit pedig annak napi értékesítésével jutna bevételhez az önkormányzat. A település egyelőre pályázati lehetőségre vár az épület felújítására, gépek beszerzésére.

Korlátozott lehetőségek

A jelen azonban még nem olyan biztató Sápon. Az első írásos említésének 800. évfordulóját idén ünneplő településen mindig a mezőgazdaság adta a fő megélhetést. 1990 előtt a földesi téeszhez tartoztak, majd a földprivatizáció után kezdődött az egyéni gazdálkodás. A mezőgazdasági termékek feldolgozásától eltérő ipar telepítéséről egyelőre szó sem lehet, mert sem infrastruktúra, sem szakképzett munkaerő nincs.

Ebben a helyzetben akármennyire is nem tetszik sok embernek, a Start minta­program nem lenne egy rossz irány. Az persze más kérdés, hogy a munka után kapott jövedelem olyan szintű-e, hogy abból egy négytagú család megtud-e élni, képes-e elmozdulni pozitív irányba. Ugródeszkának jó a közmunka

– vélekedik Karacs Imre polgármester.

– Tavaly mezőgazdasági, belvíz- és csapadékvíz-elvezetési, helyi sajátosságra épülő, valamint hosszabb időtartamú programunk volt. Ebben az évben csak mezőgazdasági és belvízelvezetési közmunkánk van.

Napi 3-4 órát is utaznak

A faluvezető elmondta azt is, hogy sokan felismerték, ha elhelyezkednek a versenyszférába, akkor jobb megélhetést tudnak biztosítani családjuknak. Ennek érdekében többen hajlandók napi 3-4 órát is utazni a munkahely és a lakás között.

HBN–KZS


Egy akkor 600 millió forintos fejlesztési tervet fogadott el 2009-ben a település képviselő-testülete. Az tartalmazta a középületek fel- és megújítását, valamint a faluközpont szépítését és parkosítását az Ady utcától a Kossuth utcáig. Mindezt pályázati pénzből szerették volna megvalósítani, ám az önerőre nem volt meg. Ennek ellenére nem tettek le a mintegy ezer lakosú település fejlesztéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában