Helyi közélet

2016.05.26. 16:53

Átjött a küldetés üzenete

Mikepércs - Mindenki a saját képére formálta a lelkész hétköznapi gondolatait.

Mikepércs - Mindenki a saját képére formálta a lelkész hétköznapi gondolatait.

Április 29-én kezdődött, pünkösdkor zárult az egész országot megmozgató lelki és testi tréning, szeretet-megmozdulás, ami #500 érv értünk! címmel Czapp József mikepércsi lelkész kezdeményezésére indult útjára.

A reformáció 500 éves évfordulójának Czapp József megtalálta az üzenetét. Elhatározta, hogy egész Magyarországot átívelő, figyelemfelkeltő tettet hajt végre, melynek céljai között szerepel a szeretet, az egymás iránti tisztelet, az elfogadás mint alapvető emberi szükségletek továbbadása, illetve adománygyűjtés egy erdélyi falucska, Nagygalambfalva templomának a felújítására. Czapp József 500 kilométert futott e nemes célok elérése érdekében, és hogy a mozgás örömén túl adjon még valami pluszt az embereknek, hírét vitte a szeretet közösség-, és lelket-testet építő-szépítő erejének.

Mindenki számára elérhető

A reformáció, az egyházi élet megjavítása valójában mindig aktuális, hiszen az intézményesedés, a különállás, a rábízott üzenet rossz kommunikációja az egyházat is kísérti. Az Istentől akart gyökeres változás kifejezője volt az első pünkösd is, amikortól Isten más kommunikációba kezdett (nem kőtáblák vagy prófétál által üzent), onnantól minden ember számára lélekben elérhetővé vált - fogalmazott a lelkész hozzátéve, az Istentől akart változásra fel kell hívni a figyelmet, s ennek most ő lett az eszköze.

– Bár 2007 óta futok, napi 10-12 kilométert, magam sem tudtam, képes leszek-e végigcsinálni. De odabíztam magam a nagyobb hatalomnak, s végül „meghaladtam önmagamat”, ami mi másra lenne bizonyíték, mint, hogy „valaki” mindvégig figyelt rám és segített - folytatta.

Czapp József olyan gondolatok mentén kezdeményezett kommunikációt a közösségi oldalon a futással egy időben, mint hogyan lehetne élhetőbb életünk, hogyan változtassunk életünkön, hogyan építsünk kapcsolatokat, s kommunikáljunk.

Mint mondta, ezzel nem a kritika volt a célja, hiszen az embereknek ahelyett pozitív üzenetre van szükségük.

– A változás lehetséges, csak elemi szükséglete, hogy kommunikáljunk egymással, meghallgassuk mások véleményét is. Én arra vállalkoztam, hogy mederbe tereljem az együtt gondolkodást, s érezze meg mindenki, hogy össze vagyunk kapcsolva egy láthatatlan szállal. Úgy vélem, szükséges ez a megtisztulás, amely tudatosítja, hogy ne bíráljam a másik embert, emlékezzek arra, hogy bizony valaki „lenullázza” a hibáinkat.

Jól fogadták

A lelkész maga is meglepődött, mennyire jól vették az emberek az üzenetét.

– Egyszerű, profán, hétköznapi volt az üzenetünk. Zseniálisan mindenki a saját képére szabta, átszűrte magának, ahogy lereagálta. Van visszaút minden helyzetből, támogassuk egymást, osszuk meg egymással a lét pozitív üzeneteit – hirdettük. Aki nem tudott velünk szaladni, az telefonon jelezte, hogy velünk van, sőt volt, aki a futás ideje alatt böjtölt. A közösségi oldalon gyűlő érvek által is mindenki kapott valamit. Olyan ez, mint az igehirdetés, amely bár mindenkinek ugyanazon a hangon szól, nem egyformán hat mindenkire. Az emberek maguk hangoldónak rá az egyes részleteire, amit aztán belehelyeznek a saját életükbe, így mindenkinek más és más lesz az üzenet – fogalmazott.

A futás még nem ért véget. Czapp József augusztus 17-én fogja meglátogatni az erdélyi település református közösségét, és ezen alkalom keretében szeretné átadni a mozgalom kapcsán összegyűjtött adomány összegét. Természetesen ide sem autóval érkezik, hanem futva, ugyanis az utolsó egy kilométert a nagygalambfalviakkal szeretné megtenni. Az erdélyi település a május 15-ei mikepércsi befutóra egy eredeti székelykaput ajándékozott Mikepércs református közösségének, amit a templom bejáratánál állítottak fel.

– Életem egyik meghatározó eseményén vagyok túl. Megindító, elgondolkodtató és erőt adó, lelki, érzelmi vonatkozásban meggazdagító időszaka zárul le az életemnek. Mindenkinek szeretnék köszönetet mondani, aki valamilyen módon részese volt a kezdeményezésnek. A futás befejeződött, de a mozgalom él. Él, ha mi életben tartjuk! Ezért kérek minden érdeklődőt, hogy kísérjék figyelemmel az 500 érv értünk Facebook-oldalt és legyenek annak tevékeny „szerkesztői”, mert gondolatainkkal, javaslatainkkal egymást erősítjük.

HBN–BB


Mikepércs - A pünkösdi sokadalomba érkezett meg a település református lelkésze, Czapp József a félezer kilométeres futásából vasárnap délután. Az ország jelentős református emlékhelyeit felkereső, nem mindennapi sportteljesítményével a lelkész egy jobb, teljesebb életet elősegítendő mozgalmat szándékozott elindítani.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában