Helyi közélet

2016.03.31. 17:30

Sörétes helyett távcsöves puskával

Debrecen - Új alapokra helyezik a munkaerőképzést egy uniós program révén.

Debrecen - Új alapokra helyezik a munkaerőképzést egy uniós program révén.

Égető szükség lesz megfelelő és szakképzett munkaerőre a cívisvárosban a következő években, ezért szakítanak a korábbi általános gyakorlattal és a valós igényekre reagálva kívánják megújítani a képzést. Amely azzal kezdődik, hogy Debrecen városa egy, a megyei kormányhivatallal közös konzorciumban (alkalmi szerződéses együttműködésben) uniós forrásokra pályázik mintegy 2,5 ezer helybeli hosszabb távú foglalkoztatása érdekében. A cél az, hogy a milliárdos összeg elnyerését követően a város – ahol az elmúlt időszakban több komoly állásteremtő beruházást is bejelentettek, miközben hosszabb távon elegendő munkaerő is kellene – alaposan feltérképezze a cégek munkaerő-igényeit és szigorúan annak szellemében folytasson toborzást, illetve képzést. Ugyanezt a vidéki településeken is megcsinálnák a kormányhivatal és a megyei önkormányzat együttműködésében. Ez a programot nevezték el a résztvevők foglalkoztatási paktumnak, amelyet csütörtökön írt alá Papp László, Debrecen polgármestere, Pajna Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke és Rácz Róbert hajdú-bihari kormánymegbízott.

Munkaerőhiány jöhet

A korábbi gyakorlat szerint az állam sötétben lövöldözött az erdőben sörétes puskával, aztán egy képzéssel vagy sikerült eltalálnia a piaci igényeket, vagy nem. Most nappal, távcsöves fegyverrel vadászunk, azaz kizárólag olyan képzést indítunk, ami az önkormányzatok felmérése alapján megalapozott – érzékeltette a különbséget a kormányhivatal vezetője.

Papp László szerint a milliárdos projekt azért fontos, mert stratégia hiányában feszültséget szülhet, hogy a gazdaság gyorsabban fejlődik, mint amit a helyi munkaerőpiac követni képes (a nyugat-magyarországihoz hasonló 2-3 százalékos munkanélküliségi rátát tart elképzelhetőnek Debrecenben).

A megyei önkormányzat elnöke előrevetette egy közös iroda felállítását a célra, illetve olyan segítőhálózat létrehozását, amellyel a képzésen túl, a már elhelyezkedett munkavállalókat is követhetik, és probléma esetén beavatkozhatnak.

HBN-RaL


Debrecen - A 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban minden idők legnagyobb összegű fejlesztésével újul meg Debrecen és környéke.


Debrecen - Az Új Főnix Terv jóvoltából tovább erősödhet Debrecen regionális vezető szerepe.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában