Újabb Főnix terjeszti ki szárnyait a város fölé

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban minden idők legnagyobb összegű fejlesztésével újul meg Debrecen és környéke.

A város 2004-ben határozott a Főnix-terv végrehajtásáról, melynek a 90 százalékát sikerült megvalósítani azóta. Az alapján épült fel a Kölcsey Központ, a Modem, az a fejlesztési elképzelés tartalmazta a Nagyerdő megújítását, a stadionrekonstrukciót és az uszodaépítést is –emlékeztetett Papp László polgármester a múltra, mielőtt a jövőről beszélt volna szerdai sajtótájékoztatójukon.

Kis és nagy fejlesztések

A városvezető elmondta, a 2014-el kezdődött fejlesztési ciklusban az eddiginél is nagyobb lehetőséget kap Debrecen olyan elképzelések megvalósításhoz, amilyenre az elmúlt negyedszázadban még nem volt példa. Az eddigi Integrált Településfejlesztési Program (ITP) most már Új Főnix Tervként fut majd. Ebben a TOP-ból a városra jutó 43,3 milliárd forint mellett a Modern Városok Program és a kormánnyal kötött egyéb megállapodások forrásai szerepelnek, több mint 200 milliárd forint összértékben.

A polgármester hangsúlyozta a terv erénye, hogy – választási ígéretéhez híven – egyaránt koncentrál a kisebb volumenű, de a lakosság hétköznapjait könnyebbé, komfortosabbá tevő fejlesztésekre és a város nemzetközi regionális szerepét erősítő kiemelkedő jelentőségű beruházásokra is. Célba veszi az új ipari területek bevonásával, közművesítésével, a magas hozzáadott értékű ipar, az innováció támogatásával a gazdaságfejlesztést. Ezek a gazdasági elemek a kormánnyal megkötött foglalkoztatási paktum segítségével több ezer új munkahely létrejöttét segíti majd elő Debrecenben – tette hozzá Papp László.

Élhetőbb városrészek

Az Új Főnix Terv prioritásként kezeli Debrecen iskolavárosi jellegét, a programban 10 milliárd forint áll rendelkezésre új bölcsőde és óvoda építésére, a nemzetközi iskolaprogram megvalósítására. Ebből a keretből kerül sor az oktatási és nevelési intézmények energiahatékonyságot szem előtt tartó felújítására, akárcsak a Zöld város programban egyéb önkormányzati intézmények jelentős részének a környezettudatos korszerűsítésére. Debrecen kapcsolódva a tervezett e-mobilitás programhoz, környezeti értékeinek megóvása érdekében, szeretné az egészséges, élhető város feltételeit megteremteni. A terv biztosítja valamennyi városrész dinamikus fejlődését – emelte ki a polgármester, hozzátéve, külön fejlesztési program gondoskodik a lakótelepekről, amivel helyenként évtizedes hiányosságokat számolnak fel. Folytatódik a Nagyerdő-fejlesztési program, és jelentős forrásokból fejlődhet a keleti és déli városrész.

HBN-ÉP​
hirdetés