Útépítés, új bölcsőde, szebb rendelők: ezt hozza Debrecennek az Új Főnix Terv

Akt.:
Útépítés, új bölcsőde, szebb rendelők: ezt hozza Debrecennek az Új Főnix Terv
© Illusztráció: Matey István, archív
Debrecen – Az Új Főnix Terv jóvoltából tovább erősödhet Debrecen regionális vezető szerepe.

Utcák aszfaltozása, bölcsődék, óvodák építése, felújítása, valamint orvosi rendelők korszerűsítése. Ebből a három nagy elemből áll az Új Főnix Terv azon része amelyet dr. Papp László polgármester mutatott be pénteken.

Útfejlesztések

A városvezető elmondta: 2,1 milliárd forintos beruházással összesen 52 utcát újítanak fel, 11 utcában teljes hosszában új utat építenek. A volt GÖCS iparterület elérésének javítása érdekében a legtöbb utcát – 800 millió forintból – a Júliatelepen burkolják le. Ezek a Körösi Csoma Sándor utca, a Kard utca (a Vályi Nagy Tibor és a Zólyom utca között), a Zólyom utca, az Apafája utca (a Zólyom utca és az Apafája erdő között), a Hetényi János utca, a Vályi Nagy Tibor utca, valamint a Futó utca.


utak


Az új utak kialakításához szükség van az ott élők közreműködésére is, sokaknak le kell adniuk a telkeikből – tette hozzá dr. Papp László.

Új bölcsőde és óvoda

Dr. Papp László polgármester arról is beszámolt az Új Főnix terv bemutatásán, hogy mivel a mostani Postakert utcai bölcsőde épülete gazdaságosan már nem újítható fel, a Postakert 7. szám alatt található 4700 négyzetméteres telekre új, 120 férőhelyes bölcsődét húznak fel. A nyugati városrészben az óvodák kihasználtsága magas, a csoportlétszámok sok helyen meghaladják a 25 főt. Ezért a Tócóvölgy északi részén, a Jégcsarnokhoz közel lévő 7500 négyzetméteres telekre új 100 gyermek elhelyezésére alkalmas óvodát építenek. Erre a két beruházásra összesen 600 millió forintot fognak elkölteni.


ovoda


Nyolc meglévő óvodát és bölcsődét felújítanak. Ezek: a Nagyerdei Óvoda, a Liget Óvoda Bartók Béla úti és Babits Mihály utcai részlege, a Boldogfalva Óvoda pallagi egysége, az Alsójózsai Kerekerdő Óvoda, az Ősz utcai (Mosolykert) óvoda és bölcsőde, a Karácsony György utcai bölcsőde, valamint a Gáborjáni Szabó Kálmán utcai bölcsőde. A Gönczy Pál utcai óvodát tornaszobával szeretnék bővíteni. A Faraktár utcai és a Görgey utcai bölcsődék számára új eszközöket szereznek be. Ezekre együttesen 1,7 milliárd forintot terveznek fordítani.

– Pallag jelentős fejlődés előtt álló városrész, nagyon sok építési telek áll rendelkezésre. A város azt tervezi, hogy új angol tannyelvű iskolát Pallagon építené meg – jelentette ki a polgármester.

Megújuló rendelők

Az Új Főnix Terv keretében 800 millió forintot költenek 10 orvosi rendelő felújítására. (Ezen kívül az egyik Nagysándor telepit átköltöztetik a Pósa utcára.) A korszerűsítés a Híd u. 14. szám alatt, a Bajcsy-Zsilinszky utca 32. szám alatt, a Füredi utca 42. szám, a Szentgyörgyfalvi utca 7. szám, a Cegléd utca 6. szám, az Apafi utca 30. szám, a Jánosi utca 14. szám, a Szabó Pál utca 61-63. szám, a Víztorony utca 11. szám és a Böszörményi út 136. szám alatt található rendelőket érinti.


rendelo


Az Új Főnix Terv ezen három területet érintő fejlesztéseiről jövő csütörtökön dönt a közgyűlés.

Fenntartható a fejlődés üteme

– Debrecen olyan hosszú távú fejlesztési programot fogalmazott meg, amely nemcsak a város igényeit veszi számba, hanem megpróbál illeszkedni ahhoz a nemzetstratégiához, amit a magyar kormány és a parlament alakított ki – mondta Kósa Lajos korábbi debreceni polgármester, az országgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője az Új Főnix Terv sajtóbemutatóján. Hozzátette: Debrecennek regionális központnak kell lennie, ide kell vonzani az embereket. Ehhez sok munkahelyre, megfelelő infrastruktúrára és jó intézményhálózatra van szükség. (A remények szerint a technológiai ipar 5 ezer új munkahelyet fog a következő években teremteni.) Kósa Lajos úgy vélte, hogy amennyiben a Főnix Tervben vázoltak mind megvalósulnak, Debrecen lakossága 2050-re el fogja érni a 250 ezret, az agglomerációval együtt pedig az 500 ezret.

Az Új Főnix Terv jóvoltából Debrecen korábbi, 1998-ban kezdődött jelentős fejlődési üteme fenntartható, erre megvan a vízió. „A főnixmadár szárnyalása” tovább folytatódhat – vélte a kormánypárt frakcióvezetője.

HBN-OCs


A térképek forrása: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata.