Helyi közélet

2016.01.28. 16:05

Magasabb fizetéseket szeretne az MSZP

Debrecen - Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese sajtótájékoztatóján kijelentette: a hazai fizetések és nyugdíjak olyan alacsony szintre jutottak ami már nem tartható, mindenképpen emelni kellene.

Debrecen - Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese sajtótájékoztatóján kijelentette: a hazai fizetések és nyugdíjak olyan alacsony szintre jutottak ami már nem tartható, mindenképpen emelni kellene.

Miközben ők nemcsak a sertéshús, hanem az összes alapvető élelmiszer áfáját csökkentenék, három kulcsos adórendszert vezetnének be – mondta a szocilista országgyűlési képviselő. Hozzátette: elképzelésük szerint a minimálbért keresők nem fizetnének adót, a több milliós jövedelműektől viszont 30 százalék szja-t vonnának le. Ezen túlmenően a közalkalmazottak körében 50 százalékos fizetésemelést hajtanának végre. A közmunkásoknak a nettó minimálbért kellene megkapniuk – ismertette Gőgös Zoltán.

Arról is beszélt, hogy míg Svédországban a vasútnál a mozdonyvezető és a cégvezető között a jövedelemkülönbség négyszeres, addig nálunk huszonkétszeres. A postánál a postás és a vezérigazgató közötti eltérés még nagyobb, hetvenszeres.

Fidesz: „mézesmadzagból, szöges korbács”

Dr. Pósán László a Fidesz országgyűlési képviselője szerint amennyiben a szocialisták javaslatának megfelelően 50 százalékos béremelést adnának a közszférában dolgozóknak, visszatérnének a 2002-ben megbukott „recepthez”. Akkor ugyanis erre nem volt elég pénz az államkasszában, ezért azt az önkormányzatok „nyakába varrták”. Mivel ők szintén szegények voltak, hiteleket vettek fel. Ebből kellett a közelmúltban az államnak kiváltani őket. A sikertelen kísérlet után évekig nem volt fizetésemelés, csak megvonások – jelentette ki dr. Pósán László. A kormánypárti politikus úgy vélte, hogy így lett a „mézesmadzagból, szöges korbács”. Ehelyett a közszféra egyes ágazataiban most elkezdték az életpálya modellek bevezetését – hangsúlyozta dr. Pósán László.

Az adórendszerről azt mondta: az 1 kulcs már 5 éve jól működik. A gazdaság meglódult, emelkedik az életszínvonal.

Az alapvető élelmiszerek áfája dr. Pósán László szerint csak akkor csökkenthető tovább ha hosszú távon bebizonyosodik, hogy a különbség nem a kereskedőkhöz kerül, hanem az embereknél marad.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában