Helyi közélet

2015.09.14. 11:11

Hagyta magát megvesztegetni, felfüggesztett börtönt kapott miatta a természetvédő

Debrecen - A táblabíróság négy év próbaidőre felfüggesztette a kiszabott kétéves börtönbüntetést.

Debrecen - A táblabíróság négy év próbaidőre felfüggesztette a kiszabott kétéves börtönbüntetést.

Jogerősen bűnösnek mondták ki Zs. Ferencet, az ismert környezetvédőt a Debreceni Ítélőtáblán, ám a büntetését jelentősen enyhítette dr. Elek Balázs büntetőtanácsa: három éves börtönbüntetését két évre enyhítette, a szabadságvesztés végrehajtását pedig négy évre felfüggesztette. Az első fokon kiszabott közügyektől való eltiltást mellőzte a tanács.

Noha a Debreceni Ítélőtábla szerint az első fokon eljáró bíróság megalapozottan állapította meg a tényállást, a tábla a büntetés kiszabásakor más szempontokat előtérbe helyezve hozta meg jogerős határozatát. Lényegét tekintve ez a magyarázata annak, hogy enyhébb ítélet született az Audi győri beruházása kapcsán indult perben, amelyben vesztegetés elfogadásával vádolták meg a Tiszántúli Természetvédők Társulatának (TTT) elnökét.

A Debreceni Törvényszék ugyanis a középmértékhez igazodva ítélkezett, míg az ítélőtábla a büntetés kiszabásakor a bűncselekmény elkövetési körülményeiből kiindulva, a mögöttes szándékot is figyelembe véve hozta meg határozatát. Erre az indoklásban világított rá dr. Elek Balázs tanácsvezető. Mint mondta, Zs. Ferenc a korábbi hatósági eljárást pajzsként használta, hogy a saját társadalmi szervezetének támogatást szerezzen.

Emlékezetes: a német autógyár a győri telephelyének építése Natura 2000 besorolású természetvédelmi területet is érintett, így egy különleges környezethasználati engedélyt kellett beszereznie, illetve vállalták, hogy 650 millió forint kompenzációt fizetnek. A TTT mind az első-, mind a másodfokú határozattal szemben fellebbezett. A természetvédő a társaság képviselőjével több alkalommal is egyeztetett, állítása szerint őt keresték meg. A vádlott egy 400 milliós projektre hivatkozva egy alkalommal azt mondta, „a projekt értékének fele összegéért, körülbelül 200 millió forint ellenében megegyezés születhet”.

Zs. Ferenc az utolsó szó jogán hangsúlyozta, a pénzt a Debrecen környéki erdők védelmére fordították volna; s ha kell, vállalja, a természetvédelem mártírjának szerepét.

Védője, dr. Gyalog Balázs perbeszédében vitatta, hogy a többek között az ominózus kijelentést is megörökítő titkos hangfelvételek felhasználhatók bizonyítékként. Elek Balázs bíró szerint a tanácsnak nem volt oka arra, hogy azokat kirekessze az eljárásból, hozzátéve, hogy a titkos adatgyűjtés azt erősítette, amiből az előny jogtalanságára lehetett következtetni.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott előéletét és életkorát, a kiújult betegségét, illetve az idő múlását. Ha Zs. Ferenc mégis rács mögé kerül, leghamarabb büntetése leteltének kétharmada után szabadulhat. A határozat jogerős.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában