Helyi közélet

2015.06.29. 16:23

Szentivánéji titkok nyomában

Püspökladány - Családias hangulatban változatos programokkal várta vendégeit a Karacs Ferenc múzeum.

Püspökladány - Családias hangulatban változatos programokkal várta vendégeit a Karacs Ferenc múzeum.

Táncház és planetárium is várta a püspökladányi Karacs Ferenc Múzeum vendégeit a szombat este éjszakába nyúlóan megtartott múzeumok éjszakáján, amelyet immár nyolcadik alkalommal rendezett meg az intézmény.

– Az országos programsorozathoz kapcsolódva, Szentiván éjjele körül rendezzük meg intézményünkben a múzeumok éjszakáját – mondta Ferenczyné Csáki Annamária intézményvezető. – Ez mindig élménydús este a családoknak, hiszen leginkább nekik szervezzük. Fontos megjegyeznem, hogy az eseményre külső partnereket is meghívunk, ezúttal a berettyóújfalui Bihari Múzeum is itt van. Sötétedés után tüzet gyújtunk, koszorút készítünk, táncház is van, majd ha leégett a tűz, következhet a tűzugrás. Mindehhez a kemencénkben sütött kenyérlángost kínálunk.

Tánc a tűz körül

Az események Gulyás László vándormuzsikus előadásával kezdődött, majd Balázs Dénes, a világjáró geográfus újraolvasva vándorkiállítás megnyitójával folytatódott. Nem sokáig volt azonban látható a teljes tárlat, mert az újabb programhoz, a Mesél az ég!Karnyújtásnyira az Univerzum címűhöz a rendezők a teremben felállították a mini planetáriumot. Az égbolt kémlelőben aztán egész este folyamatosan voltak előadások.

A Szentivánéji hagyományok felelevenítése a tűzgyújtással kezdődött. Amíg égett a tűz, koszorút készítettek, táncoltak, élő népzenét hallgathattak a résztvevők. Az est folyamán a Csángató Népzenei Együttes és a Kenderkóc Hagyományőrzők működtek közre.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában