Helyi közélet

2015.05.28. 18:17

A térinformatika legújabb vívmányai

Debrecen - A szakterület legfrissebb fejlesztéseit és kutatási eredményeit mutatják be a Debreceni Egyetem VI. Térinformatikai Konferenciáján.

Debrecen - A szakterület legfrissebb fejlesztéseit és kutatási eredményeit mutatják be a Debreceni Egyetem VI. Térinformatikai Konferenciáján.

- Már elkezdődött az elektronikus ügyintézés reformja Magyarországon. December 31-én adjuk ki az első olyan chippel ellátott személyigazolványt, amelyet nemcsak elektronikus aláírásra, hanem úti okmányként is használhatunk. Sőt az orvoshoz is elég lesz ezt az egy igazolványt vinni, hiszen minden adatot tartalmaz majd birtokosa addig felmért egészségi állapotáról. Ehhez is nélkülözhetetlenek azok a térinformatikai megoldások, amelyeket ezen a konferencián megismerhetünk – jelentette be Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára, aki az e-közigazgatás helyzetéről és jövőjéről tartott előadást a VI. Térinformatikai Konferencián.

A csütörtökön kezdődött kétnapos rendezvényen a rohamosan fejlődő szakterület legújabb eredményeit mutatják be a Debreceni Egyetemen. A Geographic Information System (GIS), azaz a térinformatika legfontosabb alapelve, hogy informatikai eszközök segítségével térképezi fel a legkülönbözőbb térbeli objektumok közötti kapcsolatokat, amelynek révén a vizsgált területekről a korábbi módszerekkel elképzelhetetlen részletességű és pontosságú háromdimenziós térképeket képes alkotni. A tanácskozás célja testközelből megismertetni a felhasználókkal, hogy ezekkel a módszerekkel miként tehetők gyorsabbá, hatékonyabbá és olcsóbbá a tervezési, a mérési, valamint az ellenőrzési feladatok a közszolgáltatások területén és a különböző gazdasági szektorokban.

- Az országos felsőoktatási kutatási potenciál jelentős hányada itt a Debreceni Egyetemen található. Több száz tudományos műhelyünk közül kiemelkedő jelentőségük miatt külön figyelmet érdemel például a Földtudományi Intézet, ahol a térinformatikával foglalkoznak. Ez egy olyan tudományterület, amely a gazdaságtól az agráriumon át a humánterületekig számtalan helyen hoz a gyakorlatban pótolhatatlan eredményeket – mondta Bartha Elek rektorhelyettes köszöntőjében.

A térinformatikában ma már kulcsszerepe van a személyzet nélküli, távirányítós járművek, az úgynevezett drónok megjelenésének, illetve egyre szélesebb körű felhasználásuknak. Az eljárás a legkülönbözőbb területeken teheti hatékonyabbá a munkát: a GIS-alkalmazások egyszerre segíthetik az ár- és belvízvédelem területén az aktuális vízállási helyzet nyomon követését és az esetleges kritikus védekezési pontok feltárását, vagy például a tömegközlekedésben az egyes járatok és megállóhelyek sűrűségének optimalizálását.

- A rendezvényen 11 szekcióban és két poszter szekcióban mutatják be előadóink a legkorszerűbb méréstechnikai megoldásokra épülő technológiákat, amelyek egyszerre segíthetik az állami és önkormányzati szféra működését, valamint egyes gazdasági szektorokban javíthatják a magyar vállalkozások piaci lehetőségeit a hagyományos technológiát alkalmazó versenytársaikkal szemben – tájékoztatott Lóki József, a Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék egyetemi tanára, a rendezvény főszervezője.

A kutatók mellett a gyakorló felhasználó szakemberek, valamint a térinformatikai alkalmazásokhoz szükséges hardvereket és szoftvereket gyártó és forgalmazó cégek is bemutatkoznak a konferenciához kapcsolódó szakkiállításon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában