Helyi közélet

2015.05.18. 08:28

A szülők is nemet mondtak

Püspökladány - Május végén dőlhet el a Kálvin Téri Általános Iskola sorsa.

Püspökladány - Május végén dőlhet el a Kálvin Téri Általános Iskola sorsa.

„Megmarad az iskola”, válaszolta a püspökladányi Kálvin Téri Általános Iskolára vonatkozóan Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) országgyűlési képviselő, amikor arról kérdeztük, történt-e a heves indulatokat kiváltó ügyben újabb lépés azóta, hogy kérdést intézett Rétvári Bence oktatásért felelős államtitkárhoz a parlamentben.

Mint azt részletesen megírtuk, a református egyház április közepén azzal a kéréssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy használatba venné a Kálvin tér 8. szám alatt lévő iskolaépületeket.

Ha ez megtörténne, megszűnne a térség egyik legjobb általános iskolája, mivel az önkormányzat más épületekben nem tudná elhelyezni az intézményt. A képviselő-testület egyhangúlag utasította el az egyház kérését, s a Klik helyi vezetője is a döntés mellé állt. Közben a szülők elsöprő többséggel jelezték: szintén nem szeretnék a változást.

Ezek ismeretében Bangóné Borbély Ildikó azt kérdezte Rétvári Bencétől, hogy „elveszik-e a ladányiak iskoláját?”, mire az államtitkár úgy reagált, hogy a fenntartó a Klik, a működtető az önkormányzat és fenntartóváltás csak az érintettek egyetértésével történhet. Azaz, ha a városvezetés nem járul hozzá, az iskolaépület nem kerül az egyházhoz.

– Válaszában nem mondta ki konkrétan, hogy az iskola megmarad, de amikor a válaszadás után leült, odasúgta nekem, hogy megmarad – mondta Bangóné Borbély Ildikó.

Később válaszolnak

Természetesen a minisztériumot is megkérdeztük arról, figyelembe veszik-e a szülők és az önkormányzat véleményét, egyáltalán, milyen szempontok alapján döntenek. Érdeklődtünk arról is, megtörténhet-e, hogy az önkormányzat és a szülői munkaközösség álláspontja ellenére igent mondanak a reformátusoknak, de nem kaptunk választ.

HBN


Törvényes és körültekintő

Az egyház kérést fogalmazott meg a Kálvin téri iskola épület használatba vételére vonatkozóan, ami alapján a hatályos jogszabályoknak megfelelően véleményezési eljárás indult – olvasható a Tiszántúli Református Egyházkerület levelében. Hangsúlyozták: körültekintő eljárásról van szó, ezért sem értik, hogy miért váltott ki ilyen indulatokat.

˜– A kérésünk állami iskolát érint, ezért fordultunk a köznevelésért felelős államtitkársághoz. Az állami eljárás ismereteink szerint teljesen jogszerű és tekintettel van a helyi érdekekre. Annak megvizsgálását kértük, hogy az egyházi fenntartó által jelzett ingatlan és ingóság nélkülözhető-e az állami feladatellátásból, azok esetleges átadása esetén a Klik tudna-e gondoskodni a köznevelésről a tanulók számára aránytalan tehertétel nélkül – közölte lapunkkal az egyházkerület, hozzátéve: minden olyan megoldásra nyitottak, amely megfelelő működési feltételeket biztosít az állami és az egyházi intézményeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában