Helyi közélet

2015.05.21. 13:29

A klinikai vizsgálatok világnapja

Debrecen - A világ első ellenőrzött klinikai vizsgálatát 1747. május 20-án James Lind skót hajóorvos indította el, így ez a nap lett a klinikai vizsgálatok világnapja.

Debrecen - A világ első ellenőrzött klinikai vizsgálatát 1747. május 20-án James Lind skót hajóorvos indította el, így ez a nap lett a klinikai vizsgálatok világnapja.

James Lind skót hajóorvos a Brit Királyi Haditengerészet Salisbury nevű hajóján dolgozott, ahol 1747 tavaszán skorbut járvány tört ki. A beteg matrózokat elkülönítették, étrendjüket egységesítették, és a 12 beteget hat párra osztva határozták meg a különféle kezelési módokat. Az egyes betegcsoportok fűszeres kénsavat, almabort, ecetet, tengervizet, fokhagyma, mustár, retek és gumigyanta keverékét, illetve narancsot és citromot kaptak, míg néhány matróznak nem adtak semmilyen szert. A vizsgálat közben kiderült, hogy a citromot és narancsot fogyasztott betegek javultak leglátványosabban, és jó hatással volt a matrózokra az almabor is, míg a többek állapota tovább romlott.

A XVIII. század végén ennek nyomán James Cook kapitány már előírta a tengerészeknek a citrom fogyasztását, 1932-ben pedig a C-vitamin felfedezésével végérvényesen bebizonyították, hogy a hiányos táplálkozás okozta skorbut citrusfélékkel vagy savanyú káposztával, vagyis C-vitaminnal gyógyítható.

Erre emlékezve minden év május 20-án rendezik meg a klinikai vizsgálatok világnapját. Idén a Semmelweis Szalonban tudományos szimpóziummal ünnepelték meg a jeles napot, ahol számos előadás hangzott el. A Debreceni Egyetemet Páll Dénes egyetemi tanár, a Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ igazgatója képviselte, aki az elmúlt közel két év tapasztalatairól és a bekövetkezett fejlesztésekről számolt be „Klinikai farmakológiai vizsgálatok a Debreceni Egyetemen” című előadásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában