Helyi közélet

2015.02.20. 11:21

Kedden tárgyalják a „hollókamuzó” Ágoston ügyét

Debrecen - A felvételek tanúsága szerint a képviselő a holokausztot „<em>hollókamuként</em>”, majd „<em>holokasztként</em>” emlegette.

Debrecen - A felvételek tanúsága szerint a képviselő a holokausztot „hollókamuként”, majd „holokasztként” emlegette.Kedden tárgyalja a Debreceni Járásbíróság Ágoston Tibor, jobbikos önkormányzati képviselő ügyét, aki a vád szerint „szándékos szótévesztéssel és gunyoros hangnemben” beszélt a holokausztról tavaly január 12-én, amikor a Don-kanyarnál elhunyt katonákra emlékezett a párt debreceni alapszervezete Debrecenben, a Medgyessy sétányon lévő katonai emlékműnél. Az önkormányzati képviselővel szemben a nemzeti szocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntett miatt emeltek vádat.

A rendezvényt 22 rendőr biztosította, az eseményen 30-40 ember vett részt. Közterület lévén a közelben bárki észlelhette az eseményt, így a rendezvény az ügyészség álláspontja szerint nagy nyilvánosság előtt zajlott.

Ágoston Tibor beszédében elmondta: „Magyarország 2014-ben két nagy rendezvényre, megemlékezésre készül. Az egyik a magyar áldozatok, a hősök, az elesettek, a másik pedig a hollókamu, bocsánat hollókaszt. Még mindig nem jó. A holokaszt – szándékos volt, elnézést kérek érte – és annak áldozataira való megemlékezés” – idézi a vádirat.

Az ügyészség szerint a képviselő ezzel jelentéktelen színben tüntette fel a második világháború alatt, a nemzetiszocialista német kormány által eltervezett és irányított népirtást, a holokausztról nagy nyilvánosság előtt „lekicsinylően és gúnyos szóvicc” formájában tett említést. A bíróság kedden akár ítéletet is hozhat.

HBN


Debrecen - Ágoston Tibor a doni áttörés évfordulóján elmondott beszédében „szándékosan tévesztett szót”.


Megérkezett a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészségre a Debreceni Zsidó Hitközség elnökének feljelentése a Jobbik debreceni önkormányzati frakcióvezetőjének január 12-én Debrecenben, a "doni megemlékezésen" elhangzott, "holokausztra utaló" kijelentése miatt - közölte Jónáné Pocsai Edit megyei főügyész.


Debrecen - Megérkezett a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészségre a Debreceni Zsidó Hitközség elnökének feljelentése Ágoston Tibor (Jobbik) debreceni önkormányzati képviselő holokausztra utaló kijelentése miatt.


„Tiszteletben tartva az emberi méltóság és élet értékét, elhatárolódunk minden olyan kijelentéstől, amely kétségbe vonja a Holokauszt tényét, annak embertelenségét, és megkísérli történelmi súlyát, az azért vállalt felelősséget csökkenteni!"


A Debreceni Zsidó Hitközség tiltakozik Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni önkormányzati képviselő szerdai kijelentései ellen.


Debrecen - A Debreceni Zsidó Hitközség felháborodva értesült Ágoston Tibor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviseletében és a Debreceni Közgyűlés képviselőjének február 12-én, a doni katasztrófa 71. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen elhangzott beszédéről. Ágoston bírálta a „Magyar Holokauszt - 2014. Emlékbizottság” emlékprogramját és gúnyos hangnemben „holokamu”-ként hivatkozott rá – közölte Horovitz Tamás elnök.


A Demokratikus Koalíció (DK) felszólítja Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy állítsa bíróság elé holokauszt-tagadó jobbikos képviselőjelöltet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában