DK: a legfőbb ügyész állítsa bíróság elé a holokauszt-tagadó jobbikos politikust!

Budapest, 2014. február 13., csütörtök (MTI) – A Demokratikus Koalíció (DK) felszólítja Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy állítsa bíróság elé holokauszt-tagadó jobbikos képviselőjelöltet.

Az ellenzéki párt két országgyűlési képviselője – Molnár Csaba és Oláh Lajos – csütörtöki közleményükben felidézik: a vagy.hu portál debreceni tudósítása szerint Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni és Hajdú-Bihar megyei alelnöke, országgyűlési képviselőjelöltje egy pártrendezvényen mondott beszédében nyelvbotlást színlelve “holokamu”-nak nevezte, majd “holokaszt”-ra módosította az 1944-ben Magyarországról elhurcolt és meggyilkolt zsidók tragédiáját, aztán, hogy félreértés ne lehessen, hozzátette: “szándékos volt, elnézést érte”.

Az ellenzéki politikusok emlékeztetnek rá: a Btk. szerint “aki nagy nyilvánosság előtt a nemzetiszocialista (…) rendszerek által elkövetett népirtás (…) tényét tagadja, kétségbe vonja, (…) bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

A közleményben a DK-s politikusok úgy fogalmaznak: a kamu szó jelentése a szlengben: hazugság, átverés. Szerintük azzal, hogy nyilvánosan elmondott beszédében ezt a kifejezést használta, Ágoston Tibor “nyilvánvalóan alaposan gyanúsítható a holokauszt-tagadás idézett paragrafusba ütköző cselekményének elkövetésével”.

– MTI –