Helyi közélet

2015.02.02. 17:49

Egymásra vannak utalva

Debrecen, Hajdúdorog - A polgármestert adó MSZP-nek nincs képviselője a testületben.

Debrecen, Hajdúdorog - A polgármestert adó MSZP-nek nincs képviselője a testületben.

A választási eredmények láttán már októberben számolni lehetett azzal, hogy Hajdúdorogon nem lesz zökkenőmentes Csige Tamás (MSZP) polgármester és a hat Fidesz-KDNP-s, illetve a két független képviselő által alkotott képviselő-testület együttműködése. Azóta sem sikerült alpolgármestert választani, ezt a hatályos törvény értelmében az alakuló, vagy az azt követő ülésen kellene a polgármester előterjesztése alapján megtenni.

Mivel a felek nem jutottak dűlőre, a kormányhivatal perbe fogta az önkormányzatot. A bíróságon a városvezető jogi képviselője azt mondta, nem ellenzik a törvényi előírások teljesítését. Az ítélethirdetés után Csige Tamás arról beszélt lapunknak, hogy mindig állított jelöltet a pozíció betöltésére. – Első alkalommal két alpolgármester-jelölt nevét terjesztettem a testület elé: Simon Zoltánt (Fidesz-KDNP), az önkormányzati választáson elindult kihívómat, illetve a közgyűlési képviselőségről 22 szavazattal lemaradó Pogácsás Györgyöt, az MSZP dorogi elnökét. A Fidesz helyi elnöke noha a felkérés idején nem ellenkezett, a testületi ülésen úgy nyilatkozott, hogy nem vállalja a pozíciót.

Simon Zoltán a döntését munkatársunknak azzal indokolta, hogy egy 10 ezres nagyságrendű település esetében indokolatlan két alpolgármestert választani. – Nem voltak tisztázottak a hatáskörök, és az sem, hogy ki lesz a városvezető megbízott helyettese. Ha Csige Tamás valóban konszenzusra akarna jutni a testülettel, akkor célszerű lenne előbb innen alpolgármestert választani, s utána, tárgyalásokat követően külsős személyt bevonni – magyarázta. Mint fogalmazott, leginkább a kiforrott egyeztetéseket hiányolja. Ezzel magyarázta, hogy azóta sem sikerült dűlőre jutni a tisztséget illetően. Pedig felmerült – ráadásul egy fideszes képviselő javasolta egy testületi ülésen –, majd szavaztak is a független Incze Mihály személyéről, de őt sem választották meg a városatyák.

– Az előző, 2010-2014-es ciklust alpolgármester nélkül húztam le, mondhatom, nem egy fáklyás menet. Nincs, aki helyettesítsen, így például beteg nem lehetek, szabadsággal sem könnyű kalkulálni, volt rá példa, hogy meg kellett szakítanom – mondta Csige Tamás. Kérdésünkre azt mondta, még nem tudja, kit fog jelölni, de a következő, február 12-i ülésig minden képviselővel szeretne egyeztetni. Hozzátette: ha 30 napon belül nem választ alpolgármestert a testület, akkor ismét törvénysértő helyzet áll elő. Ebben az esetben a megyei kormányhivatal vezetője, Rácz Róbert kormánymegbízott jelöl ki alpolgármestert. – Ismerve őt bízom benne, ha erre kerül sor, akkor egyeztet velem, s a javaslatommal megegyező személyt jelöl a pozícióra.

HBN-SZZSL


Debrecen - A bíróság kötelezte Hajdúdorog önkormányzatát arra, hogy 30 napon belül legalább egy képviselő-testületi tag alpolgármestert válasszon a város közgyűlése, miután azt eddig elmulasztotta.


Tárgyal, ha kell

Simon Zoltán, a Fidesz-KDNP képviselője, korábbi polgármester-jelölt azt mondta lapunknak, nincs benne sértettség az elveszített választás miatt. A személyes viszonyukat firtató felvetésünkre azt felelte, ő és a polgármester is végzi a dolgát; ha kell, „le tudnak ülni” egy asztalhoz. Bízik benne, hogy Hajdúdorog szempontjából a legjobb döntés fog születni. Kérdésünkre, miszerint ha olyan helyzet állna elő, hogy őt jelölnék ki az alpolgármesteri pozícióra, vállalná-e, kitérő választ adott. – Megnyugtatóan próbáljuk rendezni a kérdést. Meg kell várni a következő 30 napot – fogalmazott.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában