Helyi közélet

2014.12.27. 12:34

Nézőpont: Karácsonyi ostrom

<em>Morbid, mégis üzenetértékű egybeesés, hogy karácsony első és második napján sűrűn fellelni a világhálón a Budapest ostromára visszaemlékező anyagokat. Precíz, fővárosi sváb asszony feljegyzései a ’43-as karácsonyi menüről, majd a rákövetkező – már a gyűrűben töltött – december kosztkiadásairól.</em> Ratalics László írása.

Morbid, mégis üzenetértékű egybeesés, hogy karácsony első és második napján sűrűn fellelni a világhálón a Budapest ostromára visszaemlékező anyagokat. Precíz, fővárosi sváb asszony feljegyzései a ’43-as karácsonyi menüről, majd a rákövetkező – már a gyűrűben töltött – december kosztkiadásairól. Ratalics László írása.

Mint kiderül, Budapest közvetlen fronttá válása duplájára drágított az árakat, igaz, kis idő elteltével már szinte semmit sem lehetett kapni, ha meg mégis, munka híján nem volt miből megvenni. A történész szavai a megdöbbenésről, amit a keletről várt oroszok felbukkanása okozott 1944 szentestéjén a budai fogaskerekűn, ahol mindjárt be is gyűjtötték pár utastól az órájukat.

Miközben mindenki tudta, hogy hamarosan odaérnek a harcok Debrecen felől, a karácsony előtti vásárlási lázban – ezen nem lehet elégszer meglepődni – kis híján megverték a forgalmas tereken tüzérségi ütegeket felállítani kívánó honvédeket. Hogy aztán az ajándékok utáni futkosás problematikáját még az év vége előtt felváltsa egy „kissé” komolyabb: a szimpla túlélésé villany, gáz, víz és élelem nélkül, szilveszteri durrogtatás helyett halálos ágyútűzben.

Nyilván még most, a hidegháború „felforrósodása” idején sem cél a vészharangok kongatása. De észben tartani azt, ami már egyszer megtörtént, sose árt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában