Helyi közélet

2014.12.01. 08:44

Az első lépések, a sötét weben tapogatózva

Debrecen - Az IP-címünk alapján utólag megtalálhatnak – no, de erre is kitaláltak valamit…

Debrecen - Az IP-címünk alapján utólag megtalálhatnak – no, de erre is kitaláltak valamit…Elég sok sötét alak mozog a sima weben is. Miközben létezik maga a „sötét web”.

Némiképp úgy lehet elképzelni, mint a Világegyetemben a sötét anyagot (kérdés persze, azt is mennyire tudjuk elképzelni…): valamifajta tömeg, amely közvetlenül nem szolgáltat magáról információt.

Lépten-nyomok

Mielőtt belebonyolódnánk, érdemes talán egy-két szót fordítani arra: sokan nem igazán vagyunk annak tudatában, hogy miközben gyanútlanul bogarászunk a neten, minden lépésünknek nyoma marad, amelyek alapján, ha kell, azonosíthatókká válunk. Az IP-címünk alapján utólag megtalálhatnak – például valamifajta nem kívánatos tartalom vagy komment elhelyezése miatt, már ha egyáltalán persze közzé akarnánk tenni ilyesmit. És akkor majdhogynem máris ott vagyunk, mint József Attila a Levegőt!-ben. „Számon tarthatják, mit telefonoztam s mikor, miért, kinek.”

Akit valami miatt ez zavar, annak találták ki az úgynevezett sötét webet (angol eredetiben deep web), ezek között az oldalak között anonim módon böngészhet az illető. Ahogy arról több helyen is lehet olvasni az internetes szakírások közt, a megvalósítás hátteréül néhány ilyesmire szakosodott projekt szolgálhat, az egyik legismertebb a Tor. Neve nem a mennydörgő germán istenségre, még csak nem is egy jóízű falusi disznóvágásra utal, hanem – ahogyan a Wikipédián olvashatjuk – a The Onion Routerre, azaz A Hagyma Elosztóra. A hagyma úgy kerül a képbe, hogy – durva és nem túl szakszerű egyszerűsítéssel fogalmazva – a Torral megvalósuló internetböngészéskor az adatcsomagok több lépcsőben (hagymahéjszerűen) egymásra épülő titkosításon mennek keresztül, közvetítő szerverek láncolatán át, és mire az információ végighalad az útján, az avatatlan szemlélő számára homályba vész, kinek az IP-címéről indult eredetileg a kérés. (Érdemes utánaolvasni a működési elvének, tanulságos.)

Minél sűrűbb a bozót…

Az ismertetőkből az is kiderül, a Tort az Egyesült Államok haditengerészetének használatára fejlesztették ki, majd később publikussá tették – így több felhasználóhoz juthat el a rendszer, márpedig a jellegéből fakadóan minél többen használják, annál hatásosabb. Minél sűrűbb a bozót, annál könnyebb benne elrejtőzni.

S mindehhez nem kell semmi más, csak a projekt honlapjáról letölteni a szoftvert, amely a felhasználó számára – kipróbáltuk – egy megbütykölt Firefox böngésző formájában áll elő, amellyel már indulhat is a szörfözés. Egy IP-cím-leolvasó oldalról máris az derült ki számunkra, hogy az internet felől nézve mi az Egyesült Államokból, Ohio államból, ilyen meg ilyen IP-címről netezünk, helyi idő szerint ekkor meg ekkor – miközben valójában ki sem mozdultunk debreceni, egyetemvárosi dolgozószobánkból. Hoppá, ugye?!


A Tor böngészőjének nyitó oldala


Ez a hálózat azonban nem csak arról szól, hogy rajta keresztül a saját eredeti hollétünket elfedő IP-címről böngészhetjük a hagyományos, nyilvános netes helyeket. Érdekes vívmánya az is – és ezzel visszakanyarodtunk magához a sötét webhez –: e rendszer mögé bújva a felhasználók létre tudtak hozni olyan oldalakat, amelyek (.onion domainnévvel) csak a Torból nézve láthatók. Ez utóbbiakat elsőre nem is annyira egyszerű megtalálni. A Toron belül külön keresőmotorok működnek az .onionos lapok megtalálására, s hasznos lehet a kutakodásban néhány fontosabb .onionos címet felsorakoztató linkgyűjtemény, mint például a Hidden (rejtett) Wiki. Innen már el lehet indulni a Toron.

Van itt ez-az…

Bevallhatjuk, első ránézésre az a benyomásunk támadt, hogy takargatnivalóval nem rendelkező magánszemélyek számára nehezen tárul fel, mire való is ez a rendszer. Azoknak azonban, akik valamilyen szempontból tilosban járnak, például ellenőrzött nyilvánosságú országok lovagjai, vagy épp hackerek, azoknak – nem is kell talán magyarázni – fölöttébb hasznos lehet ez a módozat. De, továbbmenve, az is hamar nyilvánvalóvá válik, hogy nem csak jótékony céllal létrejött tartalmak tárházában őgyelgünk: különféle illegális ügyekbe botolhatunk már a kezdő lépések után nem sokkal is, mint például a tiltott szerek kereskedelme, hogy mást ne mondjunk. Itt – átlag webfelhasználóként – visszavonulót fújtunk, hiszen úgy tűnik, elsősorban nem a magunkfajta számára alakult ki terep ezen a platformon. Az elv, a módszer, a lehetőség azonban, meg kell hagyni, briliáns.

-ÉKN-FGY-

Ajánlott olvasmány

  • A Tor projekt oldala (angol)

  • A Torról a Wikipédián

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában