Helyi közélet

2012.10.29. 10:33

Betörőt is buktatott le kamera

Hajdú-Bihar - A bűn megelőzésében és a bűnözők elkapásában is segítettek már a rendőröknek térfigyelő kamerák.

Hajdú-Bihar - A bűn megelőzésében és a bűnözők elkapásában is segítettek már a rendőröknek térfigyelő kamerák.

Ha megyünk az utcán, és meglátunk egy térfigyelő kamerát, óhatatlanul az a kép ugrik be, hogy ül a rendőr a monitorok előtt és minden lépésünket figyeli. Ez sajnos nem feltétlenül van így, hiszen a 24 órás figyelőszolgálatot sok önkormányzat képtelen lenne finanszírozni. A lényeg azonban az elrettentés. Miközben már szinte valamennyi hajdú-bihari városban működik valamiféle térfigyelés, a profi megoldás kevés.

Utólag jól jöhet

Püspökladányban igazi sikertörténet a térfigyelő rendszer működtetése. A 27 kamerát a rendőrséggel egyeztetett helyekre szerelték fel, és az önkormányzatnál direkt nem árulják el, hogy pontosan hová. Más forrásból a Napló úgy értesült, hogy minden olyan helyet (vasútállomás, temető, városközpont) bekameráztak, ahol nagy a forgalom, és azt a személy- vagy a vagyonbiztonság indokolta. A kameráknak fontos szerep jut a bűnmegelőzésben (a városba bevezető valamennyi út mentén tábla figyelmeztet a térfigyelő rendszerre), és a bűnüldözésben. Előfordult, hogy a szerkezetek betörés képeit rögzítették, de arra is volt példa, hogy közlekedési baleset utólagos rekonstruálásában segítettek a hatóságoknak. Püspökladányban egyébként a térfigyelő rendszer a rendőrségre van bekötve, így az ügyeletes a nap 24 órájában láthatja, mi történik a településen.

Hajdúnánáson is évek óta működik a térfigyelő rendszer, de a kezdetekben nem sok hasznát vették - tudtuk meg Maginé Dr Csirke Erzsébet aljegyzőtől. - Szoftverproblémák miatt a kamerák által rögzített képek sokszor alkalmatlanok voltak arra, hogy utólag segítsenek mondjuk a rendőröknek az azonosításban, nemrégiben azonban ez a probléma megoldódott, és azt reméljük, hogy a jövőben tényleg úgy működik majd a rendszer, ahogy kell. A városközpontban, forgalmas csomópontokban és intézmények környékén figyelő kamerák képei a polgármesteri hivatalba futnak be, ahol most azon dolgozunk, hogy megteremtődjenek a nonstop figyelőszolgálat feltételei - árulta el a szakember

Idegen elkövetők

Derecske közbiztonságát évek óta öt biztonsági kamera felügyeli, de ezek mind a főteret és környékét pásztázzák. Az önkormányzat helyi vállalkozókkal, magánszemélyekkel közösen most úgy döntött, hogy az egész települést bekamerázzák. - Mivel a rendőrség tapasztalatai szerint a nálunk történő súlyosabb bűncselekmények elkövetői gyakran nem derecskeiek, kamerákat fogunk elhelyezni a bejövő utak mentén és a közlekedési csomópontokban, hogy követhető legyen az átmenőforgalom. A kábeltévé hálózatára alapozva ha egy-egy városrészben megszaporodnak a bűncselekmények, lehetőség lesz néhány kamerát oda áttelepíteni. A rendőrség kilenc kamerára dolgozta ki a rendszert. Eddig öt kamerát ajánlottak fel vállalkozók, az önkormányzat pedig a központ kiépítésének egymilliós költségét vállalta magára - mondta Bakó István polgármester, aki reméli, hogy hamarosan valamennyi kamerára meglesz a fedezet. A tervek szerint már az idén munkába áll az "elektromos szemmozgalom" a településen.

HBN-PA | Fotó: Matey István

 

Jajj a tolvajoknak!

A hajdúszoboszlói fürdőben a vendégek biztonsága érdekében két év alatt 92 kamerát szereltek fel. Amint arról korábban beszámoltunk, a 2011-es szezon kezdetétől a kabinok, értékmegőrzők, medencék, fogasok és pihenőhelyek tájára irányított szerkezeteknek köszönhetően az addiginál is kevesebb strandpapucs, fürdőköpeny vagy éppen strandtáska tűnik el. Ennek azért van komoly jelentősége, mert bár a szoboszlói strandon korábban sem volt túl magas a lopások száma, egy-egy kellemetlen affér könnyen elronthatja a fürdőlátogató felhőtlen szórakozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában