Helyi közélet

2008.04.20. 13:43

Óvjuk kulturális értékeinket!

<p>Igen jó érzés, hogy ebben a bizonytalan világban vannak, akik önzetlenül, évtizedek óta építik gyermekeink jövőjét. Számukra egyik legfontosabb érték az ősök tisztelete, kulturális értékeink megóvása.</p>

A változások korát éljük. Megszűntek, megszűnőben vannak állandónak gondolt intézmények, munkahelyek. Amiről azt gondoltuk, biztos jövő lehet számunkra, gyermekeink számára, bizonytalanná vált. Sokszor tanácstalanok vagyunk, gyermekeinket hogyan készítsük fel az életre. Milyen tanácsokkal lássuk el, hogy megtalálják számításukat, elkerüljék a munkanélküliek keserű sorsát?

Igen jó érzés, hogy ebben a bizonytalan világban vannak, akik önzetlenül, évtizedek óta építik gyermekeink jövőjét. Sok ilyen ember, alapítvány, szervezet van, akik képesek a szabadidejük jelentős részét a közösség építésére, hagyományok megőrzésére fordítani. Számukra egyik legfontosabb érték az ősök tisztelete, kulturális értékeink megóvása.

Sokan nem is gondoljuk, hogy egy-egy iparos, kézműves, a jó értelemben vett régi mesterember jelenléte milyen pótolhatatlan kincs számunkra. A még élő néhány mesterember szakmájának hagyományait tovább adva gyermekének, tanítványának, sokszor gigászi küzdelmet folytat a bevásárló központok fogyasztásra, tömegtermelésre ösztönző üzletpolitikájával.

Sajnos, hazánkban is jelen van egyfajta szemlélet, ami nem lehet, hogy uralkodjon felettünk. Akik rendszeresen látogatnak egy-egy bevásárló centrumot, tudják, ha valamire szükségük van, szinte órákig kell „üldözni” egy eladót, mire szóba áll velünk. Már a bejáratnál utunkat állja az értéktelen bóvlik garmada, szemüvegtől a cd-videó kazetták tömegéig. Olcsó, szinte ingyen van. Jó magyar mondás, sokszor az olcsó a drágább! Értékét tekintve mindenképp.

Itt vetődik fel a döntéshozók felelőssége. Akik lehetőséget kaptak: képviseljenek bennünket. Ne csak szóval, a választások előtt. Hanem a nap minden órájában ( persze csak munkaidőben). Óvják ők is értékeinket! Ha másképp nem, adókedvezményekkel, vissza nem térítendő támogatásokkal ( ez uniós lehetőség is).

Ha egy-egy multinak lehet több százmillós támogatást adnak, adjanak a hazánk értékeit óvó, féltő iparosoknak, kézműveseknek, régi hagyományok őrzőinek is. Legalább annyit, hogy élni tudjanak. Velünk. Mert még vagyunk néhányan, akiknek fontos érték a becsületes munka, emberi bánásmód, hagyományok, kultúra.
Óvjuk közösen az értékeinket! Gyermekeink jövője érdekében is.

Dobolán Antal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában