Helyi közélet

2007.12.18. 19:42

Származását kutatja az idős ember

<p>Berettyóújfalu-Darvas – Családja eredetét kutatja a Berettyóújfaluban élő, darvasi származású Vékony Vince.</p>

A Hajdú-bihari Napló december 4-ei száma adta neki az ötletet, hogy azokat az érdekességeket, amikre eddig rábukkant, megossza lapunkkal. Ugyanis ebben a számban pillantotta meg Sáfián Tibor egykori juhász portréját, amivel a lap KocsisCsaba vándor-fotókiállítását harangozta be.

Az idős ember elmesélte, hogy ők unokatestvérek. Vince bácsi három éve a darvasi temetőben járt, anyai nagyszülei - Sáfián József és Veress Eszter- sírját rendbe tenni, mikor egy ismerőssel beszédbe elegyedve, megtudta, hogy a Sáfiánok örmény származásúak. Ez szöget ütött a fejében, és felkereste a megyében jól ismert juhászt.

Sáfián Tibor megerősítette a hírt, és még egy levelet is mutatott, amit egy Bálványoson élő rokonuk írt. Ebben az állt, hogy gróf Apaffy Mihály, erdélyi fejedelem 1672-ben háromezer örményt telepített le Erdélyben, akik a törökök elől menekültek. Innen később Borsod megyében, majd Váncsodon bukkantak fel Sáfián nevezetűek, aztán házasodásaik révén Zsákán, és Darvason is telepedtek le közülük. A hetvenes éveiben járó Vékony Vince elhatározta, hogy Sáfián Tiborral együtt hamarosan felkutatják örmény származásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában