Sziréna

2023.11.15. 06:43

Személyvonat és tehervonat ütközött Sápnál, egy ember életveszélyesen megsérült - fotókkal, videóval

A baleset szerda hajnalban történt, több embert kórházba vittek, Püspökladány és Berettyóújfalu között szünetel a vonatközlekedés.

Haon.hu

A baleseti helyszínelés még tart

Forrás: Molnár Péter

Frontálisan ütközött egy személyvonat és egy tehervonat Sáp településen, a vasútállomásnál - közölte szerda reggel a katasztrófavédelem. Mint írták, a  személyvonat Püspökladány irányába haladt, a tehervonat onnan érkezett. 

A püspökladányi, szoboszlói, berettyóújfalui és karcagi hivatásos tűzoltók vonultak ki a baleset helyszínére, és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett egy embert feszítővágó segítségével emeltek ki a személyvonatból. A személyvonaton öten utaztak, közülük egy ember súlyosan, négyen könnyebben megsérültek.

Hozzátették, a tehervonat 60 km/h sebességgel haladt, a személyvonat pedig az állomáson lassítva közlekedett. A társegység is a helyszínen dolgozik.

Tisztázatlan körülmények

A Mávinform közösségi oldalán közölte, hogy a baleset szerdán hajnali 4:20-kor történt. Mint írják, egy tehervonat eddig tisztázatlan okból nem vette figyelembe a Sáp állomásra számára behaladásra tiltó jelzést, meghaladta a jelzőt és nekiütközött az állomáson várakozó Biharkeresztesről Püspökladányba tartó személyvonatnak. 

Mindkét mozdonyvezető, a jegyvizsgáló, továbbá a vonaton tartózkodó 5 utasból 4-en sérülést szenvedtek, őket a mentők ellátják. 

A hatóság vizsgálja a baleset körülményeit.

Kórházba kerültek

A balesetben egy ember életveszélyes sérüléseket szenvedett, tudatta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs és PR-vezetője az MTI-vel.

Győrfi Pál azt írta, hogy a helyszínre nyolc mentőegységet riasztottak, négy embert könnyebb sérülésekkel szállítottak a berettyóújfalui kórházba, egy embert pedig életveszélyes állapotban vittek a debreceni kórházba.

Szerda délelőtt a helyszínen sajtótájékoztatón számoltak be a vonatbaleset részleteiről, valamint arról, mekkora kár keletkezett a vasúti pályán: 

Forrás: Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Pótlóbuszok közlekednek

Püspökladány és Berettyóújfalu között szünetel a vonatközlekedés a helyszínelés ideje alatt. Az utasokat pótlóbuszok szállítják ezen a szakaszon. Az erre utazók hosszabb eljutási idővel számoljanak.

Forrás: Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A vasúti jegyeket és bérleteket elfogadják a Berettyóújfalu-Debrecen, Berettyóújfalu-Kaba és Berettyóújfalu-Püspökladány között közlekedő Volánbusz járatokon.

Forrás: Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A Brassóból a Keleti pályaudvarig közlekedő Corona InterCity (406) utasait csak Biharkeresztesig közlekedett. Az utasait egy másik vonattal (6429) Berettyóújfaluig, onnan Püspökladányig pedig pótlóbusszal szállítjuk el.  Püspökladánytól alkalmas vonattal utazhatnak a Keleti pályaudvarig. A nemzetközi jegyeiket elfogadják a főváros felé közlekedő vonatokon.

A műszaki mentés bizonytalan ideig tart a mai nap folyamán, vonatpótló buszos közlekedésre, forgalmi változásokra kell számítani szerdán egész nap.

Reagált a miniszter

Az esetre közösségi oldalán Lázár János építési és közlekedési miniszter is reagált. Mint írta, egy magánvasút tehervonata belerohant az ott közlekedő személyvonatba. Négy utas és egy jegyvizsgáló könnyebb, a MÁV mozdonyvezetője azonban súlyos sérüléseket szenvedett. Őt csak a katasztrófavédelem munkatársainak több órás küzdelme után sikerült kiszabadítani a roncsokból, majd mentőhelikopter a debreceni kórházba szállította.

Hozzátette, a vasúttársaság és a rendőrség szakemberei vizsgálják a baleset körülményeit, az első eredmények alapján az valószínűsíthető, hogy a szerencsétlenséget nem műszaki probléma okozta.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában