Helyszíni információk

2023.11.15. 10:56

Sápi vonatbaleset: életveszélyesen megsérült az egyik mozdonyvezető, már mentik a roncsokat – fotókkal, videókkal

Körülbelül harminc vasúti szakember dolgozik jelenleg a helyreállításon.

Szakál Adrienn

Szerda hajnalban a Püspökladány-Biharkeresztes vasútvonalon súlyos vasúti vonatbaleset történt

Forrás: Molnár Péter

Ahogy a reggeli órákban portálunk beszámolt róla, november 15-én, szerda hajnalban a Püspökladány-Biharkeresztes vasútvonalon súlyos vasúti vonatbaleset történt. Sáp állomáson délelőtt a vasúttársaság sajtótájékoztatót tartott a történtekkel kapcsolatban. Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a vasúttársaság tehervonata az Állj! – vörösjelzőt meghaladva belerohant az állomáson szabályosan tartózkodó személyvonati szerelvénybe.

A balesetnek hét sérültje van, négy utas, a személyvonaton tartózkodó vezető jegyellenőr, a balesetet okozó mozdony vezetője, a MÁV mozdonyvezetőjét pedig súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították a debreceni kórházba, miután a katasztrófavédelem három és félórás, heroikus küzdelemmel szabadította ki a szerelvényből – mondta.

MÁV, vonatbaleset, SÁP
Balogh Péter rendőrségi szóvívő (balról), Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. vezérigazgatója és Hadnagy Attila, a MÁV debreceni területi igazgatója a helyszínen 

A vasúti pályában is keletkezett kár

A vizsgálat műszaki körülményeiről Hadnagy Attila, a MÁV debreceni területi igazgatója tájékoztatott. Elmondta, hogy körülbelül harminc vasúti szakember dolgozik jelenleg a helyreállításon, először a személyvonat sérült szerelvényét szabadították le a vonatról a kollégák, majd a tehervonatot húzták félre annak érdekében, hogy a kisiklott mozdonyokat szét tudják kapcsolni.

A siklott dízelmozdonyt már sikerült a sínekre visszahelyezni, a következő feladat pedig az lesz, hogy széthúzzák a két mozdonyt. Ha ez sikerül, segélykocsira helyezve a villamos mozdonyt mellékvágányra fogják állítani a sérült szerelvényeket. A vasúti pályában kisebb kár keletkezett, körülbelül 200 méter hosszban 10 millió forintos kár keletkezett a kapcsolószerek sérülése miatt 

– fejtette ki. Mint elhangzott, ezeket később helyre tudják majd állítani, illetve sebességkorlátozással vissza tudják adni a forgalmat a vágányon, hogy minél előbb elinduljon a forgalom. – Amennyiben valamilyen nem várt műszaki probléma adódik a mozdonyok széthúzásával, vasúti darura lehet szükség – jegyezte meg.

Az igazgató elmondta, hogy a vasútvonalat idén adták át, a biztosítóberendezés az első információk szerint megfelelően működött. A közlekedésbiztonsági szervezet és a rendőrség vizsgálatát követően további részleteket is közöl majd a társaság. A munkavállalók és az utasok felé is teljes körű balesetbiztosítással rendelkezik a MÁV, a vizsgálatok lezárultáig a társaság gyorssegélyt juttat el a sérülteknek.

Az M1 aktuális csatornának nyilatkozva Balogh Péter Tamás, a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense azt mondta, hogy a püspökladányi rendőrkapitányság vasúti veszélyeztetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást. Szakértők bevonásával vizsgálják a baleset körülményeit - tette hozzá az MTI jelentése szerint.

Szétválasztják az összetört mozdonyokat

Időközben megkezdték balesetben megsérült mozdonyok széthúzását és eltávolítását, tapasztalta a helyszínen a távirati iroda tudósítója. A déli órákban az MTI azt írta, a pernyét szállító, 28 vagonból álló, 440 méter hosszú és 2150 tonnás tehervonat a vörös jelzőt túlhaladva, szemből rohant be az állomási peron mellett várakozó, Püspökladányba tartó személyvonatba.

Az ütközés erejétől a tehervonat a két kocsiból álló személyvonatot a perontól mintegy kétszáz méterrel hátrébb tolta, a teherszerelvény dízelmozdonya és a személyvonat villanymozdonya összeakadt, vezetőfülkéik pedig teljesen összeroncsolódtak.

A szakemberek először a személyvonat sérült szerelvényét szabadították ki, majd a tehervonat teherkocsijait húzták félre, hogy az összeütközött mozdonyokat szét tudják választani.

A mozdonyok első tengelyei leugrottak a sínről, a szakemberek ezeket helyezik vissza a vasúti pályára, amely szintén károsodott az ütközésben

- mondta el Hadnagy Attila a helyszínen az MTI-nek.

máv vasút sáp
Forrás: Molnár Péter

Hozzátette, a pályán a kapcsolószereket hajtogatta le a kisiklott tengely, a károsodás azonban egyelőre nem tűnik komolynak. A kisiklott mozdonyoknak a sínekre történő visszaemelését követően kezdődhet el a helyreállítás, majd ezután lehet visszaadni a forgalomnak a vasúti pályát.

A teherszerelvény mozdonya az MMV Magyar Magánvasút Zrt. tulajdonában van, és Romániába szállította volna rakományát. Azt egyelőre nem lehet tudni, működött-e a tehervonat mozdonyán az úgynevezett éberségi berendezés, amely a mozdonyvezetők figyelmét és ébrenlétét ellenőrzi és a reagálás elmaradása esetén megállítja a vonatot.

Sáp polgármestere is segített

A település vezetőjét, Karacs Imrét a vármegyei katasztrófavédelem munkatársa szerdán hajnalban, fél 5 után néhány perccel hívta telefonon. A Haon kérdésére a sápi polgármester arról tájékoztatott, hogy azonnal a baleset helyszínére sietett, ahol a mentés résztvevői kérték a település segítségét, elsősorban a kedvezőtlen időjárás miatt.

Meleg teát, takarókat kértek, amit haladéktalanul a rendelkezésükre is bocsátottunk a kért mennyiségben

– tájékoztatott Karacs Imre.

Újraindult a forgalom

Sáp állomásnál 14 órától megindult a vonatforgalom - közölte a MÁV nem sokkal 15 óra előtt. A Püspökladányból Biharkeresztesre 14:15-kor induló vonat (6416) már teljes útvonalán közlekedhet, nem kell pótlóbuszra szállni. A Püspökladány–Biharkeresztes vonalon a balesetet követő műszaki mentés és helyreállítás végéig még 20-30 perccel hosszabb menetidők előfordulnak.

Reagált a miniszter

Az esetre közösségi oldalán Lázár János építési és közlekedési miniszter is reagált. Mint írta, egy magánvasút tehervonata belerohant az ott közlekedő személyvonatba. Négy utas és egy jegyvizsgáló könnyebb, a MÁV mozdonyvezetője azonban súlyos sérüléseket szenvedett. Őt csak a katasztrófavédelem munkatársainak több órás küzdelme után sikerült kiszabadítani a roncsokból, majd mentőhelikopter a debreceni kórházba szállította.

Hozzátette, a vasúttársaság és a rendőrség szakemberei vizsgálják a baleset körülményeit, az első eredmények alapján az valószínűsíthető, hogy a szerencsétlenséget nem műszaki probléma okozta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában