Munkaerőpiac

2023.11.08. 12:44

Debrecen nem „tökörészik” – mondja a HR Fest alapítója

A gazdasággal együtt a humánerőforrás is fejlődik Debrecenben.

Szakál Adrienn

Barcsa Lajos alpolgármester a megnyitón

Forrás: Kiss Annamarie

Budapest után – egyedüli vidéki helyszínként – Debrecenben rendezték meg az idei HR Festet; a humánerőforrást fókuszba állító fórumnak a Kölcsey Központ adott otthont november 8-án. A találkozó résztvevőit először a HR Fest alapítója, Tóth Gergely köszöntötte. Úgy fogalmazott: a fesztivál helyszínéül azért is választották a cívisvárost, mert Debrecen nem „tökörészik”, hanem tervez és cselekszik is a fejlődésért.

Beszédében Barcsa Lajos alpolgármester először arra hívta fel a figyelmet, hogy Debrecenben, a megyében és a régióban is fokozódik a munkaerőpiaci helyzet, köszönhetően azoknak a fejlesztéseknek, melyekkel 17 ezer munkahely jött létre az elmúlt időszakban.

Hozzáfűzte, szükség lehet a külföldről érkezők tapasztalataira, de a város stratégiája az, hogy ezek a munkahelyek Debrecen és a régió tehetségeire építsenek, és ne a vendégmunkások behozatalára.

Helyben tartanák a tehetséget

A „kékgalléros” munkaerőről az alpolgármester elmondta, hogy a Debreceni Szakképzési Centrum létszáma az elmúlt években 7 ezer 500-ról 12 ezerre emelkedett, a növekvő népszerűség miatt már nem csak iskolabővítéseket, hanem kollégiumépítést is terveznek.

A „fehérgalléros” munkaerővel kapcsolatban kiemelte, hogy a Debreceni Egyetem is komoly forrásokat kapott ahhoz, hogy a műszaki és a mérnökképzést továbbfejlessze. – A célunk azzal segíteni a HR-szakembereket, hogy folyamatosan rendelkezésükre bocsássuk azokat a tehetségeket, akik a városban tanulnak – mutatott rá.

 Kitért a Debrecenben működő kétnyelvű oktatás előnyeire és fejlesztésére, az egynyelvű Deutsche Schule sikerére, valamint a DSZC egyik technikumának kínai nyelvű képzésére. Hozzátette, hogy a szakemberek megtartásának fontos része a lakhatás kérdése, erre a cégekkel bérlakásprogramot kíván kidolgozni a városvezetőség, elsősorban a 35 év alatti munkavállalók számára.

Végül elmondta, hogy a közlekedés és az infrastruktúra fejlesztéséhez a kormányzat több százmilliárd forintos fejlesztést biztosított Debrecennek az elmúlt időszakban.

A találkozó kerekasztal-beszélgetésekkel folytatódott, melyeken a regionális munkaerőpiaci kihívások mellett figyelmet kapott a mesterséges intelligencia és az emberi erőforrások kapcsolata, Debrecen és a térség meghatározó vezetői és HR-szakemberei pedig arra keresték a válaszokat, hogy hogyan lehet felépíteni és megtartani egy példaértékű együttműködést a város, a nagy multik és a helyi kkv-k között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában