Közbeszerzés

2023.10.03. 11:48

A drágulás a böszörményi orvosi rendelőbe is beépült

A drasztikus áremelkedés miatt módosítani kellett a kivitelezői szerződést.

Haon.hu

Az építés során bejárást is tartottak a helyszínen

Forrás: Napló-archív

Tíz százalékkal többe került az új orvosi rendelő építése Hajdúböszörményben, a Petőfi u. 29. szám alatt – derül ki a Közbeszerzési Értesítő 2023. szeptember 19-ei számából.

Az önkormányzat beruházásában a régi, elbontott rendelő helyén egy új, háromszintes többfunkciós épület készült. A földszinti részen gazdasági tevékenység végzésére alkalmas helyiségeket alakítottak ki, az 1. emeleten kaptak helyet az integrált egészségügyi szolgáltatások, a 2. emeleti rész pedig szerkezetkészen készült, annak hasznosításáról az önkormányzat később dönt. Az épület alapterülete mintegy 500 négyzetméter, az összes hasznos alapterület 1160 négyzetméter.

Számos terméknél volt emelkedés

Az önkormányzat a kivitelező helyi céggel az építés idején szerződést módosított, elsősorban az építőanyagok árának növekedése okozta drágulás miatt. 

„A vállalkozó 2022. január 18-án szerződésmódosítási kérelmet nyújtott be, melyben kifejtette, hogy a szerződéses ár a 2019. októberében adott ajánlaton alapszik, s az ajánlattétel időpontjában a vállalkozó nem számolhatott azzal, hogy a kivitelezési munkát csak 2021. nyarán tudja elkezdeni, aminek következtében a 2019. októberében adott áron rajta kívülálló okokból nem tudja a szerződést teljesíteni. Az ajánlattétel időpontjában a vállalkozó egyáltalán nem számított, nem számíthatott arra sem, hogy 2021. áprilisától az építőipari alapanyagok és a bérek soha nem látott mértékű drágulása, illetve emelkedése következik be,  mely mértékű emelést 2019. őszén kalkulált árukkal nem tudja tovább tartani.

A legnagyobb áremelkedések azoknál a termékeknél voltak (kritikus termékeknél 50-100 százalék), ahol alapvetően importra szorul a magyar építési piac: a fa, az acél, a réz és alumínium, valamint vegyipari alapanyagú termékek ára növekedett drasztikusan. Emellett akadozik a szállítás, a fa és a műanyag árának elszállása miatt pedig megnőtt a csomagolás költsége is. Többe kerül a raklap, a papírdoboz, de még a műanyag csomagolóanyag is, ami gyakorlatilag minden termék árára kihat” – áll a módosítás indoklásában.

Példaként említik, hogy 2021. első felében a 2020. év végi adatokhoz viszonyítva a gépészeti szerelvények 37, a hőszigetelő anyagok 55, a faanyagok 160 százalékkal drágultak, és a munkabérek is 12-13 százalékkal emelkedtek.

Fentieken túl határidő hosszabbítást is kért a kivitelező, többek közt egy feszültség alatt lévő földkábeles csatlakozó megszüntetése kapcsán, ami az E.ON közreműködését igényelte, továbbá a talajszondázás alapján a tervezettnél erősebb alapozást kellett végezni.

Így az eredeti 488 millió 453 ezer forintos szerződéses összeg 537 millió 298 ezer forintra nőtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában