Ingatlankörkép

2023.07.09. 07:00

Debreceni ingatlanár: megéri kivárni? – szakértőket kérdeztünk

A debreceni ingatlan árak alakulása az elmúlt időszakban lekövette az országos tendenciát: öt év alatt a használt lakások négyzetméterára a duplájára emelkedett. A város frekventált részein így mára nem kirívó az egymillió forintot is meghaladó négyzetméterár, de a kereslet mérséklődése jelenleg korrigált valamelyest a debreceni ingatlanpiacon. Balogh László ingatlanszakértő szerint a debreceni lakáspiac jelenleg azon a pályán mozog, amelyet a kétezres évek elején Győrben láttunk, amikor az első nagy autóipari beruházás megjelent Magyarországon.

haon.hu

A debreceni ingatlan ár közelíti a fővárosi szintet

Fotó: Czinege Melinda

Az országos tendenciákkal összhangban az év közepére mérséklődött a kereslet, így  a debreceni ingatlan ár is csökkent – szögezte le Gór Péter ingatlanközvetítő a Hajdú Online kérdésére. Kiemelte: erőteljes túlkínálat figyelhető meg jelenleg az ingatlanpiacon. Példaként említette, hogy egy 27 négyzetméteres egyszobás garzont már 20 millió forintért megvásárolhatunk, míg egy 43 négyzetméteresért kicsivel több mint 26 millió forintot kérnek el. – Egy negyedik emeleti 56 négyzetméteres lakás csaknem 32 millió forintba kerül – fogalmazott, hozzátéve: egy felújított belvárosi lakásnak megkérik az árát, a Dósa nádor téren egy 45 négyzetméteres lakásért 45 millió forintot is fizethetünk, tehát az egymillió forintos négyzetméterár sem ritka a debreceni ingatlan árakat vizsgálva. Debrecen legdrágább és legolcsóbb környékeiről ebben a cikkünkben írtunk:

A szakember mindemellett elmondta, a Debrecenben található ingatlanhirdetések 10-20 százalékára a túlárazottság jellemző, ezeknél jellemzően egy érdeklődő sem jelentkezik. – A saját ingatlanját általában mindenki felülprezentálja, ilyenkor nem árt kikérni egy közvetítő vagy egy értékbecslő tanácsát, aki az ingatlan reális árat be tudja lőni – jegyezte meg.

Hogyan alakult az elmúlt időszakban a debreceni ingatlan ár?

Az ingatlan.com szakportál adatai szerint amíg 2018-ban 326 ezer forint volt egy nem új építésű lakás négyzetméterenkénti átlagára Debrecenben, addig 2023-ra ez több mint a duplájára emelkedett: a decemberi adatok 790 ezer forintos ingatlanárról számolnak be. Nem új építésű családi házak esetében ugyanezen időszak alatt 272 ezer forintról 699 ezer forintra emelkedtek a négyzetméterenkénti átlagárak. A debreceni ingatlan árakat tovább vizsgálva hasonló tendenciát találhatunk a telkekkel kapcsolatban is. A 2023. májusi 40 ezer forintos átlag négyzetméterár mintegy két és félszerese az öt évvel ezelőttiekhez képest. 

ingatlan ár, ingatlan árak Debrecen, négyzetméterár, lakás ár, család ház ára
Így változott a használt lakások négyzetméterára Debrecenben
Forrás: ingatlan.com

Gór Péter mindemellett kiemelte, változás állt be az ingatlanok finanszírozásánál is. – Jelenleg a készpénzes vevők jóval nagyobb számban vannak jelen az ingatlanpiacon, mint a hiteles vevők. – Sokan vannak, akik befektetési céllal vásárolnának ingatlant. Mindemellett az is megfigyelhető, hogy a kikiáltási árhoz képest akár 10-20 százalékkal is olcsóbban jutnak hozzá a vevők az ingatlanhoz, amely összefüggésben lehet a korábban említett eladói túlárazással is – hangsúlyozta. 

Megjegyezte, a debreceni ingatlan ár most annak kedvez, hogy olcsóbban adunk és olcsóbban veszünk. Most érdemes vásárolni, hiszen remek alkukat lehet kötni, illetve körülbelül 15 százalékkal csökkentek az árak az elmúlt időszakhoz képest.

Olcsó eladó lakást keres Debrecenben? Bajban lehet!

Némileg eltérő piaci mozgásról számolt be Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője portálunknak. – Magyarországon nagymértékben csökkent a kereslet az eladó lakóingatlanok iránt, ennek hátterében a magas infláció, ezáltal a magas lakáshitelkamatok állnak. Amíg 2021 nyarán 2-3 százalékos kamattal lehetett piaci alapon lakáshitelhez jutni, ez az érték jelenleg 10 százaléknál kezdődik, ami érthető módon visszaveti a keresletet – erősítette meg. Úgy véli, az országos trendekhez a debreceni ingatlan ár is valamelyest illeszkedik, mivel minden második ingatlan vásárlásához hitelt is felvesznek az emberek. 

Mégis Debrecen – így általa az egész hajdú-bihari ingatlanpiac – kakukktojásnak számít. 

Balogh László kifejtette, éves összevetésben még látható egy 10-12 százalékos drágulás az országos lakáspiacon, viszont év elejétől kezdve a lakásárváltozás legjobb esetben is egyfajta stagnálással írható le, helyenként pedig az árcsökkenés is felütötte a fejét. Ehhez képest Debrecenben éves szinten 10 százalékkal drágultak a használt lakások, de még januártól is másfél százalékos az áremelkedés. Ennek nagymértékben az az oka, hogy rengeteg beruházás történik a vármegyeszékhelyen, amivel párhuzamosan a debreceni ingatlan árak is nőnek. A munkahelyteremtő beruházások élénkítik a város gazdaságát, így megnő a kereslet mind az eladó, mind a kiadó ingatlanok iránt. A növekvő kínálat mellett is drágulnak a lakások, de abban egyetértenek a szakemberek, hogy a túlkínálat alkupozíciókat nyithat.

Így alakul a debreceni ingatlan ár országos kitekintésben

– A debreceni lakók egyértelműen a nyertesei az elmúlt időszaknak, mivel itt sokkal kevésbé érződik a lakáspiaci megtorpanás. Debrecenben a használt lakások átlagos négyzetméterára meghaladja a 730 ezer forintot, ami 10-20 százalékkal marad el a budapesti áraktól. 

Látszik, hogy záródik az olló a fővárosi és a debreceni árak között, ami azért érdekes, mert a lakáspiacnak mindig volt egy kelet-nyugat irányú tagoltsága. Mégis, Debrecen az elmúlt években be tudta magát verekedni az öt legdrágább városa közé

– mondta Balogh László. Az elemző hozzátette, a debreceni lakáspiac jelenleg azon a pályán mozog, amelyet a kétezres évek elején Győrben láttunk, amikor az első nagy autóipari beruházás megjelent Magyarországon. Ez nemcsak a használt lakások áraiban mutatkozott meg, hanem az új építésű lakások kínálatában is. A következő időszakban Debrecen lehet a célpontja az építkezéseknek. Az elmúlt évek lakáspiaci tendenciájából kiderült, hogy az elképesztő méretű drágulásnak – a vevők szempontjából – az ellenszere egyértelműen a kínálat bővülése. A közgazdaságtan alapszabályát nem lehet kikerülni: a növekvő kereslet áremelkedéssel jár, viszont a kínálat növekedésével fékezhető. Arról, hogy Debrecen önkormányzata bérlakásprogrammal segítené az ingatlanárak növekedését, bővebben itt írtunk:

Az albérletek ára sem kivétel Debrecenben

A debreceni ingatlanok értéknövekedése borítékolható, annak ellenére, hogy – a nemzetközi helyzetből kifolyólag – a lakáspiac sem a korábbi években megszokott mértékben fejlődik. – Hasonló jellemzi a debreceni albérletárakat. Az ingatlan.com és a KSH által közösen kiadott, legfrissebb lakbérindex alapján Debrecen hónapok óta éllovasnak tekinthető a kelet-magyarországi régióban, országosan pedig a negyedik legértékesebb város a bérleti díjakat tekintve, mely átlagosan 165 ezer forintot tesz ki. Ez egyrészt azzal magyarázható, hogy a második legnagyobb egyetemvárosról van szó, emellett a beruházások is csábítják a városba a munkaerőt más településekről is – mutatott rá Balogh László. A szakember szerint összességében elmondható, hogy Debrecen nemcsak a lakásvásárlók Mekkája lehet, hanem az ingatlanbefektetőké is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában